З безлічі варіантів засолювання сала по-українськи, вам пропонується приготувати його простим і швидким способом: соління в розсолі. Таке сало відрізняє від інших варіантів приємним смаком і м’якістю, так і готовий продукт можна довго зберігати без втрати смаку. Для української засолювання береться кам’яна (не поварена) сіль і потрібна концентрація розсолу визначається яйцем. Процес засолювання займає два тижні, і, якщо міняти розсіл кожні 3 дні, смак сала по-українськи тільки покращиться.


Інгредієнти: на 10 порц.

  • Сало свиняче – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Сіль велика – 4 ст. л.
  • Часник 20 зуб.
  • Яйце – 1 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Перець чорний горошок – 6 шт.
  • Перець духмяний горошок – 6 шт.

Процес приготування:

Почнемо готувати сало по-українськи в розсолі. Для засолювання візьміть чисте сало або з м’ясними прошарками. Потім очистіть ножем шкірку, промийте сало холодною водою (домашнє сало можна не мити) і просушіть серветками.

Наріжте його шматками довільного розміру, як вам зручніше.

У каструлю налийте 3 літри води, джерельною або очищеної, тільки не з-під крана. Насипте в воду сіль із вказаного в рецепті розрахунку кількості солі на 1 л води і розмішайте до повного її розчинення.

У воду покладіть сире яйце. Коли яйце почне плавати на поверхні, значить концентрація солі достатня для українського сала.

Потім розсіл поставте на вогонь і доведіть до кипіння.

В киплячий розсіл покладіть горошки перцю і лаврове листя (часник в розсіл не кладемо) і поваріть 3-4 хвилини. Потім розсіл остудіть.

За цей час зубки часнику очистіть від лушпиння і наріжте їх пластинками.

На дно посуду для засолювання сала покладіть частина часнику.

Поверх його укладіть шарами шматочки сала шкіркою вниз, перекладаючи їх нарізаним часником.

Поверх сала покладіть решті часник і лаврові листи з горошинками перцю з розсолу.

Сало залийте охолодженим розсолом, щоб він покрив шматки повністю.

Потім накрийте сало плоскою тарілкою і помістіть зверху будь гніт. Залиште сало в такому вигляді при кімнатній температурі на 2-3 дні. Потім на 2 тижні поставте у холодне місце. Після закінчення цього часу шматочки сала по-українськи вийміть з розсолу, обсушити серветками і, загорнувши у фольгу або пакет, покладіть на зберігання в морозилку.

Вдалих і смачних заготовок!

Засолювання сала з часником Засолювання сала з часником і перцем Засолювання сала холодним способом Як засолити сало в каструлі Як засолити сало в розсолі Як солити сало в розсолі з часником і спеціями