Якщо традиційні варіанти плову вже набили оскому, пропонуємо приготувати шах-плов на лаваші. Він подається у формі» з запеченого до хрусткої скоринки тонкого лаваша і неймовірно виглядає апетитно. Крім гарного зовнішнього вигляду, такого плову є чим «похвалитися» і зсередини: до складу входить замочений в чаї родзинки, приготовані до м’якості шматочки м’яса, ароматні спеції. Поєднання всіх інгредієнтів дає насичений незабутній смак.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Лаваш (тонкий) – 1 шт.
  • Рис пропарений – 210 гр.
  • М’ясо – 500 гр.
  • Морква – 150 гр.
  • Масло вершкове – 120 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 120 гр.
  • Ізюм – 70 гр.
  • Чай чорний – 1 ст.
  • Часник – 6 зуб.
  • Барбарис – 10 гр.
  • Копчена паприка – 5 гр.
  • Перець червоний мелений – 5 гр.
  • імеретинський Шафран – 2 гр.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Для того щоб приготувати шах-плов на лаваші, відразу приготуємо рис. Поміщаємо його в сито і добре промиваємо під струменем проточної води. Поміщаємо крупу в сотейник, вливаємо 250 мілілітрів води, кладемо 30 грам вершкового масла і сіль за смаком. Ставимо посуд на плиту і доводимо вміст до кипіння. Після закипання варимо рис дванадцять хвилин при неактивному кипінні. Потім знімаємо сотейник з плити, закриваємо кришкою і закутуємо рушником на десять хвилин – нехай крупа додатково розпариться. Родзинки промиваємо в теплій воді, покласти в невелику миску і заливаємо гарячим міцним чорний чаєм. Даємо сухофруктам зм’якнути, поки готуємо інші інгредієнти.

Переходимо до м’ясної складової. Звичайно, для такого плову ідеально підходить баранина. Проте нітрохи не менш смачним страва вийде, якщо використовувати звичні свинину чи яловичину. М’ясо обсушуємо й нарізаємо на невеликі шматочки. На сковороді розігріваємо пару столових ложок рослинного масла без запаху. Викладаємо в сковороду м’ясо і обсмажуємо його на середньому вогні, поки не з’явиться легка скоринка.

Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця. Зубки часнику чистимо від луски і дрібно рубаємо ножем. Викладаємо цибулю з часником в сковороду до м’яса, перемішуємо, продовжуємо смажити п’ять-шість хвилин при помішуванні.

Додаємо спеції: барбарис, шафран і червоний мелений перець. Солимо за смаком. Кладемо віджатий від чаю родзинки, перемішуємо, обсмажуємо ще пару хвилин і знімаємо з плити. Перекладаємо м’ясну суміш з сковорідки в тарілку. У цю ж сковороду доливаємо рослинне масло, нагріваємо його. Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі брусочки. Поміщаємо моркву в розігріту олію і обсмажуємо до м’якості протягом декількох хвилин. В кінці обсмажування посипаємо морква солодкої копченої паприкою і сіллю, перемішуємо і знімаємо з плити.

В чистій сковорідці або інший товстостінній посуді розтоплюємо залишився кількість вершкового масла до рідкого стану.

Тонкий лаваш розрізаємо на довгі смужки. Змащуємо їх розтопленим вершковим маслом за допомогою силіконової пензлика і викладаємо в товстостінну каструлю віялом, як на фото.

Підготовлений рис ділимо на дві частини. Одну частину викладаємо поверх покладеного лаваша, вирівнюємо, поливаємо розтопленим вершковим маслом.

На рис викладаємо обсмажену моркву, вирівнюємо її.

Потім кладемо шар м’яса зі спеціями, вирівнюємо. Знову поливаємо маслом.

Закриваємо м’ясо залишилися кількістю рису, вирівнюємо його і поливають вершковим маслом.

Закриваємо рис звисаючими краями плосок лаваша внапуск, формуючи рівну поверхню. Поливаємо лаваш залишками вершкового масла.

Готовий шах-плов перевертаємо з каструлі догори дном на плоске блюдо.Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 170 градусів. Ставимо ємність з пловом в лаваші в духовку і запікаємо його протягом п’ятдесяти-шістдесяти хвилин. За цей час лаваш повинен придбати красиву золотисту скориночку.

На стіл подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Вірменський плов Плов без моркви Плов з м'ясом Плов з м'ясом та ізюмом Плов з часником Плов у тесті