Багато господинь готують плов для повсякденного меню – страва це ситне, смачне і, як правило, подобається всім домочадцям. Пропонуємо приготувати один з варіантів плову, який переверне звичне уявлення про нього і дозволить розкрити нові грані став вже звичайним страви. Приготуємо заготовку-плов на основі рису і баранини і «помістимо його в барило з хрусткого лаваша. Дуже смачно і привабливо!


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Лаваш вірменський – 3 аркуша
  • Рис білий – 800 гр.
  • Баранина – 600 гр.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Курага – 50 гр.
  • Чорнослив – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 3 головки
  • Морква – 1 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Часник – 3 – 4 зуб.
  • Приправа (на вибір) – 1 ст. л.
  • Куркума – 1 щіпка
  • Масло рослинне – для смаження
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Щоб приготувати шах-плов з бараниною, рис замочуємо в холодній воді на годину, потім промиваємо до прозорості. Кладемо крупу в каструлю, додаємо куркуму і сіль за смаком. Заливаємо водою в такій кількості, щоб рідина покривала крупу шаром у півтора-два сантиметри. Варимо рис до напівготовності протягом дванадцяти хвилин. Після варіння крупа повинна залишатися розсипчастою. Відкидаємо варений рис на друшляк і даємо відвару стекти. Баранину промиваємо, обсушуємо і ріжемо на невеликі шматочки. Обсмажуємо їх на сковороді до зміни кольору – дві-три хвилини. Додаємо нарізану соломкою моркву і порізаний на тонкі півкільця ріпчасту цибулю. Перемішуємо. Паралельно промиваємо родзинки і курагу в теплій воді, обсушуємо сухофрукти і додаємо в сковороду до баранині, солимо за смаком, кладемо приправу для плову, перемішуємо. Часник очищаємо від лушпиння, подрібнюємо ножем і також додаємо до баранині. Тушкуємо все разом десять хвилин і знімаємо з плити.

Тонкий вірменський лаваш розрізаємо ножицями на довгі смужки шириною приблизно в п’ять-сім сантиметрів. Зазначене кількість вершкового масла розтоплюємо до рідкого стану. Поміщаємо смужки лаваша в товстостінну форму для запікання один на одного, як показано на фото. Щедро змащуємо поверхню лаваша рідким маслом за допомогою силіконової пензлика.

Поверх підготовленого лаваша кладемо шар приготованого рису.

На нього розміщуємо шар баранини з сухофруктами. Таким чином чергуємо шари підготовлених продуктів. Вирівнюємо верхній шар рису. Вливаємо півсклянки води.

Звисаючими з форми краями лаваша покриваємо покладений плов. Рясно змащуємо поверхню вершковим маслом.

Закриваємо форму кришкою, якщо є, або затягуємо фольгою блискучою стороною всередину, щільно притискаємо краю.

Духовку розігріваємо до температури 200 градусів. Ставимо плов в духовку і запікаємо його протягом сорока-п’ятдесяти хвилин. За п’ятнадцять хвилин до готовності кришку або фольгу знімаємо і даємо лавашу добре зарум’яниться. Потім шах-плов дістаємо з духовки і перевертаємо отриманий «бочонок» догори дном на плоске блюдо

Подаємо шах-плов відразу після приготування в гарячому вигляді. Нарізаємо На порції вже на столі безпосередньо перед вживанням.

Приємного апетиту!

Азербайджанський плов Вірменський плов Пісний плов з грибами Плов з курагою Плов з куркумою Плов з м'ясом і курагою Плов з м'ясом і чорносливом Солодкий плов