Рецептів шарлотки – безліч. Мабуть, у кожної господині є свій спосіб приготування цієї простої випічки. Цей варіант цікавий карамелизацией яблук. Нетрудомісткий етап, проте саме він відчутно збагачує смак шарлотки. Шматочок такого десерту здатний стати ідеальним супроводом до чашки чаю або кави.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Яйце – 4 шт.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Борошно пшеничне – 100 гр.
- Лимонна цедра – 2 щіпки
- Кориця – 1,5 ч. л.
- Яблука – 2-3 шт.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Кунжут – 2 ст. л.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Як почати готувати шарлотку з яблуками і корицею в духовці? Готуємо всі необхідні продукти для шарлотки, дістаємо яйця і масло з холодильника – всі інгредієнти бажано привести до кімнатної температури.
Відокремлюємо білки від жовтків. Виливаємо В миску жовтки, висипаємо на них 150 грам цукру, злегка перемішуємо і залишаємо ненадовго, щоб цукор почав розчинятися.
Тим часом очищаємо яблука від шкірки, нарізаємо їх невеликими шматочками і викладаємо в сковорідку. Посыпаем яблука корицею і викладаємо туди ж нарізане кубиками вершкове масло. На середній температурі прогріваємо яблучні шматочки з маслом протягом 2-3 хвилин, масло має повністю розчинитися, а яблука стати трохи м’якше.
Висипаємо на яблука цукор, що залишився (50 гр.), перемішуємо і відразу збільшуємо температуру плити. За пару хвилин цукор повинен розчинитися і закарамелизировать яблука. Не забуваємо постійно помішувати і стежити за процесом, щоб не допустити пригорання.
Тепер повертаємося до жовтків: міксером на високій швидкості збиваємо їх до утворення щільної, густої піни.
В окремій ємності збиваємо міксером білки на високій швидкості. Білкову масу немає необхідності збивати до щільного стану, вона просто повинна добре загуснути і формувати піки на віночку. Завдання білків – аерація тесту, щоб шарлотка вийшла повітряної і пишною.
З’єднуємо жовтки з білками: порційно вводимо білки в жовтки, акуратно промешівая кожну порцію білків круговими рухами зверху вниз. Потім додаємо просіяне борошно і аналогічними руху перемішуємо тісто. Важливо працювати акуратно, намагаючись максимально зберегти легкість суміші.
Форму змастити маслом. Якщо використовуєте силіконову форму, нічим змащувати не потрібно. Вилити тісто у форму, зверху розподілити карамелизованные шматочки яблук і злегка полити карамеллю (1-2 ложки, щоб не перезволожити тісто). Посипати лимонною цедрою і кунжутом. Яблука під власною вагою і вагою посипання опустяться в тісто – так і повинно бути.
Форму з тестом ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень. Час випікання – 20-25 хвилин. Шарлотка повинна збільшитися в обсязі і добре зарум’яниться. Охолоджена шарлотка при натисканні пальцями помітно пружинить. Подавати можна як в теплом, так і в холодному вигляді – шарлотка хороша обох випадках. Додатково, за бажанням можна притрусити просіяного цукровою пудрою, або супроводити кулькою морозива, або полити карамеллю топпінгом.
Приємного апетиту!
Бісквітна шарлотка Шарлотка Шарлотка з корицею Шарлотка з яблуками Шарлотка з яблуками без сметани