Випічка з ягодами завжди яскрава і барвиста – це шматочок літа на тарілці. У зимовий період можна використовувати заморожені плоди, їх смак і аромат не поступається свіжим. За даним рецептом пропонуємо приготувати шарлотку з замороженої вишнею. Кисла ягода в поєднанні з повітряним солодким тістом дуже освіжає і піднімає настрій.


Інгредієнти: на 5 порц.

  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Борошно пшеничне – 260 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Вишня заморожена (без кісточок) – 250 гр.
  • Розпушувач тіста – 1,5 ч. л.
  • Сіль 0.25 ч. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.

Процес приготування:

Як почати готувати шарлотку з замороженої вишнею? Вершкове масло покласти в широку миску і наводимо в рідкий стан: можна для цього скористатися мікрохвильовою піччю або водяний лазнею.

У розтоплене вершкове масло додаємо сметану і висипаємо цукор. Варто відзначити, що сметану краще використовувати високої жирності – 20% – 25% , тісто буде більш розсипчастим і ніжним.

В миску з вершковим маслом, цукром і сметаною, додаємо яйця і добре змішуємо все віночком. Для зручності і швидкості можна використовувати міксер і збити все на середніх обертах.

В отриману рідку суміш просіваємо борошно пшеничне, висипаємо розпушувач, додаємо сіль. Тісто можна замішати як віночком, так і міксером на середній швидкості.

Тісто має бути однорідним, без грудочок, досить густим, але текучим. З такою консистенцією зручно працювати, щоб сформувати шарлотку.

Готуємо вишню для шарлотки: ягоду необхідно повністю розморозити і дати стекти утворився соку. Якщо не злити рідину, шарлотка вийде занадто мокрою, тісто погано підніметься. Також можна використовувати і свіжу вишню: ягоди потрібно промити, вийняти кісточки і так само дати соку стекти зайвому перед додаванням в тісто. Форму для випічки змащуємо маслом (якщо у вас силіконова форма, її нічим змащувати не потрібно) і викладаємо в неї половину тіста, акуратно розрівнюємо. На тісто рівномірно викладаємо вишню, намагаючись заповнити ягодами весь периметр.

Потім на ягоди викладаємо тісто і так само акуратно розрівнюємо ложкою або лопаточкою, намагаючись не зрушувати ягоди.

Заповнену форму з майбутньою шарлоткою ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень і випікаємо протягом 30-40 хвилин. Часу на випікання може піти трохи менше або більше – орієнтуйтеся на свою духовку. До кінця випікання шарлотка повинна трохи підрости і покритися рум’яною скоринкою.

Готову шарлотку дістаємо з духовки і даємо трохи охолонути. Потім дістаємо з форми і повністю охолоджуємо. Перед нарізанням на порційні шматочки і подачею на стіл можна припорошити шарлотку цукровою пудрою, за смаком.

Приємного апетиту!

Бісквітна шарлотка Шарлотка Шарлотка без яблук Шарлотка з ягодами Шарлотка на сметані