За пропонованим рецептом ви можете приготувати до Великодня замість традиційного паски – шоколадна паска на великдень. Таку випічку в магазині не купити. Паска вийде повітряним і вологим, так і виглядатиме дуже красиво.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Молоко коров’яче – 300 мл
  • Борошно пшеничне – 600 гр.
  • Свіжі дріжджі – 30 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Ванілін – 1 пакет
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Какао-порошок – 2 ст. л.
  • Шоколад – 1 шт.
  • Горіхи – 50 гр.
  • Сіль – 1 щіпка

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування шоколадного паски на великдень? В окремий посуд налийте теплу (не більше 40°) молоко, розкришите в нього свіжі дріжджі, додайте по 2 столові ложки борошна і цукру і добре перемішайте віночком. Цю суміш залиште на 15 хвилин, щоб дріжджі почали працювати. Суміш повинна покритися пишною шапкою.

В посуд для замішування тіста розбийте яйця, насипте до них цукор, ванільний цукор і щіпку солі і віночком розітріть до білого кольору.

До яєць додайте рослинне масло і розтоплене в мікрохвильовці масло, і все перемішайте.

Потім перелийте до цієї суміші молоко з дріжджами. Віночком ще раз акуратно розмішайте.

В цю суміш насипте просіяне на сито какао-порошок.

Потім насипайте порціями борошно, також просіяне на ситі, і замісіть тісто. Кількість борошна може бути і більше, адже це залежить від розміру яєць, якості борошна і жирності молока.

Замішане і зібралося в грудку перекладіть тісто на стіл, присипавши його борошном і руками протягом 10-15 хвилин продовжити заміс, щоб тісто не прилипало до рук.

Замішане тісто перекладіть в будь-який посуд, прикрийте серветкою і поставте на 1,5 години в тепле місце.

За цей час тісто має добре підійти і збільшитися в об’ємі в 2-3 рази.

Після закінчення цього часу тісто рукою обімніть. Додайте до нього трохи подрібненого шоколаду і будь-які рубані горіхи. Тісто з шоколадом та горіхами ще раз перемішайте.

Приготоване тісто розділіть на однакові шматочки і покладіть в спеціальні формочки для випічки. Формочки заповнюйте не більше ½ їх обсягу. Потім їх накрийте рушником і залиште на 1,5 години, щоб тісто підійшло ще один раз.

Випікайте шоколадні паски в духовці, розігрітій до 180°С, протягом 15-25 хвилин в залежності від розміру форм. Перевірте паски на готовність за допомогою тонкої дерев’яної палички.

Спечені паски вийміть з формочок і залиште для остигання. За цей час розтопіть шоколадну плитку і ложку вершкового масла, перемішайте їх і отриманої шоколадною глазур’ю полийте паски. Декоруйте випічку по своєму смаку.

Їжте на здоров’я!

Ванільні великодні паски Великодні паски в духовці Віденське тісто для пасок паски з горіхами Смачні великодні паски Страви на Великдень Тісто для пасок