Коли душа просить вишуканою випічки, відмовляти їй у цьому не можна, тому приготуйте шоколадний медовик з заварним кремом. Цей десерт може задовольнити вибагливий запит досвідчених ласунів. Багатошаровий повітряний медовик з насиченим шоколадним смаком, прослоенний ніжним заварним кремом, не залишить байдужим навіть найвибагливіших гурманів.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Масло вершкове (для тіста) – 100 гр.
  • Цукор-пісок (для тіста) – 150 гр.
  • Мед – 70 гр.
  • Яйце (для тіста) – 3 шт.
  • Какао-порошок – 60 гр.
  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Сода харчова – 2 ч. л.
  • Молоко коров’яче – 1 л
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Для крему: –
  • Масло вершкове – 120 гр.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Крохмаль кукурудзяний – 100 гр.

Процес приготування:

Щоб приготувати шоколадний медовик з заварним кремом, в об’ємну миску поміщаємо цукровий пісок, мед і вершкове масло. Лопаткою ретельно змішуємо компоненти. Ставимо ємність на водяну баню і продовжуємо заважати – цукор повинен розчинитися, а суміш нагрітися до теплого стану. Додаємо соду в зазначеній кількості, ретельно перемішуємо і знімаємо миску з лазні. Маса буде пінитися і збільшиться в розмірі.

По одному додаємо яйця в масляну масу, кожен раз добре вимішуючи суміш віночком до однорідності.

Всипаємо порошок какао і добре перемішуємо.

В шоколадну масу поетапно всипаємо борошно і замішуємо м’яке еластичне тісто.

Спочатку краще вимішувати лопаткою. А потім, підсипаючи все більше борошна, переходити вже на ручний заміс. Консистенція готового тіста повинна бути достатньо тугою і чимось нагадувати пельменний. Скачуємо масу в кулю, загорнути у харчову плівку і прибираємо в холодильник. Витримуємо тісто на холоді протягом тридцяти хвилин.

Після закінчення зазначеного часу дістаємо тісто і ділимо на вісім однакових частин.

Поверхня столу притрушуємо злегка борошном і розкачуємо кожну частину тіста в коло. Приблизна товщина шару тесту – чотири міліметри. Наколюємо кола виделкою в декількох місцях, щоб коржі не здувалися при випіканні.

Духовку розігріваємо до температури 190 градусів. Розкачані кола викладаємо на застелений промасленим пергаментом деко і випікаємо по одному протягом п’яти-шести хвилин. Потрібно уважно стежити ща процесом випікання, оскільки тісто пропікається дуже швидко, і є ризик підгоряння.

Готові спечені коржі охолоджуємо і подаємо до однієї форми: кладемо на кожен з них тарілку відповідного діаметра і обрізаємо визирають нерівні краї по колу.

Обрізки зберігаємо – з них будемо робити посипання.

Для приготування заварного крему в великій мисці змішуємо яйця, цукровий пісок, кукурудзяний крохмаль і ванілін. З допомогою віночка добиваємося однорідності суміші. В окремій ємності молоко нагріваємо до дуже гарячого стану. Вливаємо молоко тонкою цівкою в яєчно-цукрову суміш, безперервно розмішуючи віночком, щоб не утворилися грудочки. Отриману масу ставимо на водяну баню і при постійному помішуванні доводимо до помітного загустіння. Орієнтовно на це піде три-чотири хвилини.

Миску знімаємо з водяній бані, а в гарячу масу додаємо вершкове масло. Розмішуємо крем до однорідності і повністю охолоджуємо. Щоб на поверхні крему під час охолодження не сформувалася небажана подсохшая скоринка, покриваємо масу харчової плівкою в контакт.

Приготованим охолодженим кремом прослаиваем шоколадні коржі, щедро змащуючи їх один за іншим. Поверхня і краї торта також добре покриваємо кремом.

Збережені обрізки коржів подрібнюємо в чаші блендера до стану дрібної крихти. Густо обсипаємо отриманої крихтою поверхня і краї торта. Можна допомагати собі долонею, злегка притискаючи крихту до крему.

Щоб зробити торт «оксамитовим», посипаємо його тонким шаром порошку какао через дрібне ситечко. Готового торта даємо просочитися в холодильнику не менше, ніж три-чотири години. Коржам потрібно час, щоб насититися вологою з крему та придбати ту саму ніжну текстуру, за яку так цінують цей розкішний десерт.

Розрізати торт на порційні шматочки рекомендується дуже гострим ножем, щоб зріз виходить рівним, а контрастні шари шоколадного тіста і світлого крему не м’ялися і не змішувалися.

Приємного апетиту!

Медовик Медовик без сметани Медовик класичний Торти Шоколадний медовик