При виготовленні домашнього сільського квасу на житньому борошні є одна хитрість – борошно потрібно обсмажити, тоді вона набуває горіховий смак і приємний насичений колір. Рецепт простий і вийде у кожного, для нього не потрібно збирати численні хлібні кірки.
Інгредієнти: на 3 л.
- Житнє обдирне борошно – 100 гр.
- Сухі дріжджі – 3 гр.
- Цукор-пісок – 70 гр.
- Вода – 3 л
- Родзинки – 1 жменя
Процес приготування:
Щоб приготувати сільський квас з житнього борошна, просіяти житнє борошно, відміряти потрібну кількість і обсмажити на середньому вогні, на сухій сковороді до зміни кольору кремовий.
В повітрі витатиме запах смаженого попкорну. Потрібно часто заважати борошно, смажити близько 7-10 хв. Колір квасу буде залежати від кольору борошна.
Борошно всипати в банку і залити ще гарячу борошно невеликою кількістю води.
Всипати цукор, перемішати виделкою або вінчиком.
Залити суміш з піску, води і житнього борошна в трилітрову банку, долити ще води до плічок банки. Додати шматочок дріжджів (зважити або відміряти шматочок дріжджів розміром з ніготь на вказівному пальці). Додати жменю немитого родзинок, все перемішати. Закрити банку капроновою кришкою і дати постояти при кімнатній температурі 1 добу. Перший квас потрібно злити, також викинути велику частину гущі з дна. Частина гущі залишити в банку. Додати порцію свіжообсмаженої борошна, цукровий пісок. Влити свіжу воду і залишити настоюватися дві доби. З’явиться легка кислинка. Далі можна готувати квас, зливаючи готовий напій в пляшку і викидаючи частина гущі, знову додавати цукор, дріжджі і свіжу борошно, воду. У злитий в пляшку квас додати цукровий пісок за смаком і кілька родзинок, закрити кришкою.
квас можна Вживати, коли він трохи кислий. Однак все це суб’єктивно, хто любить більш кислий напій, тоді дайте квасу ще постояти.
Приємного апетиту!
Квас з житнього борошна Квас з родзинками Квас на дріжджах Квас на сухих дріжджах