В умовах сучасних квартир можна з успіхом засолити помідори, як робили це в старослов’янські часи. Щоб приготувати і зберігати смачні соління, можна обійтися і без традиційних дубових бочок. Процес соління і бродіння проводимо в банках, у них же можна і зберігати продукт при наявності льоху або підвалу. Якщо подібних прохолодних місць для зберігання немає, доведеться вже готові солоні помідори закатати, провівши ряд попередніх маніпуляцій. Всі подробиці – в рецепті.
Інгредієнти: на 3 л.
- Помідори свіжі – 1,5 кг
- Вода (для розсолу) – 1,3 л.
- Часник – 4 зуб.
- Цукор-пісок – 25 гр.
- Сіль велика – 60 гр.
- Листя чорної смородини – 6 шт.
- Листя хрону – 2 – 3 шт.
- Кріп – 2 – 3 гілки
Процес приготування:
Готувати солоні помідори на зиму в банках для зберігання в квартирі легко! Помідори для соління краще вибирати м’ясисті, щільні, ранньої зрілості. Справа в тому, що м’які, зрілі томати дуже ніжні, і в процесі обробки вони стають дуже схильні до деформації. Тому варто використовувати вже почервонілі, але ще злегка недостиглі плоди. Вибрані помідори ретельно миємо і даємо воді стекти.
Листя смородини, хрону і зелень кропу також добре промиваємо. Пожовклі і підсохлі ділянки зелені обов’язково видаляємо.
Часник очищаємо від лушпиння і моєму.
Банки попередньо моєму содовим розчином під струменем проточної води, а потім стерилізуємо будь-яким способом.
На дно підготовлених банок викладаємо половину промитої зелені і зубків часнику.
Потім щільно, але без тиску кладемо помідори.
Покриваємо їх залишилася зеленню і викладаємо другу половину часнику.
Воду для розсолу нагріваємо до кипіння і знімаємо з плити. Розчиняємо в гарячій воді сіль та цукровий пісок. Отриманий розчин проціджують і даємо йому повністю охолонути.
Холодним розсолом заливаємо помідори в банках і закриваємо їх чистими сухими пластиковими кришками.
Банки з помідорами залишаємо при кімнатній температурі на три-п’ять днів для того, щоб активувався процес бродіння. Швидкість і інтенсивність процесу залежить від температури. Якщо в квартирі жарко, то бродіння займе не більше чотирьох днів. Якщо температура не вище двадцяти градусів, то помідорів потрібно п’ять-шість днів для повноцінного бродіння.
Після цього банки з томатами можна прибирати в льох або підвал на зберігання.
Якщо таких місць немає, і зберігання передбачається в квартирі, то готові солоні помідори можна закатати. Для цього розсіл з банок зливаємо в окрему каструлю. Решта помідори і зелень витягуємо з банок і промиваємо під струменем проточної води. Банки знову моєму і стерилізуємо. Кришки для закочування кип’ятимо пару хвилин у воді. У підготовлені банки укладаємо промиті помідори із зеленню. Злитий розсіл доводимо до кипіння і заливаємо їм помідори в банках. Даємо гарячого розсолу прогріти томати п’ять хвилин і знову зливаємо в каструлю. Доводимо рідину до кипіння повторно і вливаємо знову в банки. Відразу закочує банки стерильними кришками. Перевертаємо закачування догори дном і закутуємо ковдрою для повільної пасивної стерилізації. Коли банки повністю охолонуть, їх можна прибрати на зберігання в умовах квартири.
Приємного апетиту!
Помідори без стерилізації на зиму Помідори гарячим способом Солоні помідори без оцту холодним способом Солоні помідори з часником Солоні помідори на зиму Солоні помідори холодним способом