Зазвичай під солянкою увазі ситний, густий суп з додаванням м’яса і копченостей. Однак можна приготувати і дієтичний, легкий варіант на основі овочів. Така солянка теж виходить насиченим за рахунок щадною пасерування і пікантною з-за квашеної капусти. А гриби і коріння доповнюють суп з характерним ароматом.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Гриби сушені – 30 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Корінь петрушки – 30 гр.
  • Корінь селери – 40 гр.
  • Капуста білокачанна – 100 гр.
  • Квашена капуста – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідори свіжі – 2 шт.
  • Огірки солоні – 5 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець чорний горошок – 2 шт.
  • Перець чилі – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Вода – 2 л
  • Зелень – за смаком

Процес приготування:

Рецепт солянки дієтичної гранично простий! Сушені гриби заливаємо водою в зазначеному обсязі і замочуємо на три-чотири години. Потім гриби відварюємо і виймаємо з бульйону. Нарізаємо соломкою і повертаємо знову в бульйон. Моркву, коріння петрушки і селери очищаємо, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо тонкою соломкою коріння або натираємо на крупній тертці. Занурюємо в бульйон і перемішуємо. Продовжуємо варіння на середній температурі при кипінні низької інтенсивності.

Свіжу білоголову капусту промиваємо, обсушуємо і максимально тонко шаткуємо. Квашену капусту злегка віджимаємо руками, щоб вона не була занадто мокрою. На сковорідку наливаємо невелику кількість рослинної олії і викладаємо обидва види капусти. Тушкуємо десять хвилин при середній температурі, періодично помішуючи, щоб не допустити пригорання. Занурюємо капусту в бульйон.

Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками. Солоні огірки ріжемо дрібними шматочками. Помідори подрібнюємо. Викладаємо овочі на гарячу сковорідку і тушкуємо десять хвилин на середній температурі. Викладаємо в бульйон.

Кладемо в каструлю лавровий лист, горошини чорного перцю, стручок пекучого перцю за бажанням. Пробуємо солянку на смак і досолює при необхідності. Після закладання всіх овочів варимо ще 15 хвилин і знімаємо з плити. Даємо готової солянці трохи охолонути і настоятися. Розливаємо його по порційних тарілках і прикрашаємо січеною зеленню, тонким скибочкою лимона і ложечкою сметани.

Приємного апетиту!

Грибний суп Солянка з грибами Солянка з капусти Солянка з квашеної капусти