Зазвичай під солянкою увазі ситний, густий суп з додаванням м’яса і копченостей. Однак можна приготувати і дієтичний, легкий варіант на основі овочів. Така солянка теж виходить насиченим за рахунок щадною пасерування і пікантною з-за квашеної капусти. А гриби і коріння доповнюють суп з характерним ароматом.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Гриби сушені – 30 гр.
- Морква – 1 шт.
- Корінь петрушки – 30 гр.
- Корінь селери – 40 гр.
- Капуста білокачанна – 100 гр.
- Квашена капуста – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Помідори свіжі – 2 шт.
- Огірки солоні – 5 шт.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Перець чорний горошок – 2 шт.
- Перець чилі – за смаком
- Сіль – за смаком
- Вода – 2 л
- Зелень – за смаком
Процес приготування:
Рецепт солянки дієтичної гранично простий! Сушені гриби заливаємо водою в зазначеному обсязі і замочуємо на три-чотири години. Потім гриби відварюємо і виймаємо з бульйону. Нарізаємо соломкою і повертаємо знову в бульйон. Моркву, коріння петрушки і селери очищаємо, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо тонкою соломкою коріння або натираємо на крупній тертці. Занурюємо в бульйон і перемішуємо. Продовжуємо варіння на середній температурі при кипінні низької інтенсивності.
Свіжу білоголову капусту промиваємо, обсушуємо і максимально тонко шаткуємо. Квашену капусту злегка віджимаємо руками, щоб вона не була занадто мокрою. На сковорідку наливаємо невелику кількість рослинної олії і викладаємо обидва види капусти. Тушкуємо десять хвилин при середній температурі, періодично помішуючи, щоб не допустити пригорання. Занурюємо капусту в бульйон.
Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками. Солоні огірки ріжемо дрібними шматочками. Помідори подрібнюємо. Викладаємо овочі на гарячу сковорідку і тушкуємо десять хвилин на середній температурі. Викладаємо в бульйон.
Кладемо в каструлю лавровий лист, горошини чорного перцю, стручок пекучого перцю за бажанням. Пробуємо солянку на смак і досолює при необхідності. Після закладання всіх овочів варимо ще 15 хвилин і знімаємо з плити. Даємо готової солянці трохи охолонути і настоятися. Розливаємо його по порційних тарілках і прикрашаємо січеною зеленню, тонким скибочкою лимона і ложечкою сметани.
Приємного апетиту!
Грибний суп Солянка з грибами Солянка з капусти Солянка з квашеної капусти