Грибну солянку можна готувати з різних лісових грибів, смак при цьому кожен раз трохи відрізняється. З маслюків солянка виходить дуже ніжною, а з опеньків – з добре вираженим грибним ароматом. Ідеально для такої заготовки підходять і підберезники, підосичники, боровики – вони поєднують в собі м’яку консистенцію і ні з чим не порівнянний, характерний смак. На додаток до грибів використовуємо також томатну пасту і овочі – на їх фоні грибний смак і аромат проявляються яскравіше, а консистенція заготовки стає соковитішим.
Інгредієнти: на 5 арк.
- Морква – 2 кг
- Болгарський перець солодкий – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Гриби (варені) – 2 кг
- Оцет столовий 9% – 100 мл
- Сіль – 8 ч. л.
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 500 мл
- Перець чорний горошок – 10 шт.
Процес приготування:
Приступимо до приготування солянки грибний на зиму з томатною пастою. Готуємо гриби перед нарізкою: їх треба перебрати від випадкового сміття, ретельно промити і дати їм обсохнути.
Чисті гриби оглядаємо на предмет дефектів, зрізаємо їх у разі виявлення. Шкірку з капелюшків знімаємо.
Підготовлені гриби нарізаємо кубиками середнього розміру. Поміщаємо грибні шматочки в каструлю, заливаємо водою так, щоб повністю покрити і ставимо на плиту. Нагріваємо до кипіння і варимо протягом сорока хвилин при кипінні середньої інтенсивності. Після цього воду зливаємо, а гриби проціджуємо.
Моркву ретельно миємо й відварюємо до напівготовності, після чого воду зливаємо, а коренеплодів даємо охолонути до теплого стану. Знімаємо шкірку і нарізаємо маленькими кубиками моркву. Болгарський перець миємо і звільняємо від плодоніжки і насіння. М’якоть ріжемо на невеликі кубики і обсмажуємо до м’якості на рослинному маслі. Ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо полукружиями. Також обсмажуємо цибулю в рослинній олії окремо від перцю. В об’ємній посуді змішуємо проціджений гриби, шматочки моркви і окремо обсмажені цибулю з перцем.
Додаємо томатну пасту, сіль, цукровий пісок і горошини чорного перцю. Суміш перемішуємо і ставимо на плиту. Нагріваємо солянку до кипіння і на низькій температурі тушкуємо, накривши кришкою, протягом однієї години. Не забуваємо періодично ретельно перемішувати масу щоб уникнути пригорання. В кінці приготування вливаємо вказану кількість оцту, перемішуємо і знімаємо з плити.
Готову гарячу солянку фасуємо за чистим сухим банкам об’ємом по 500 мл Ставимо солянку на стерилізацію на 45 хвилин, після чого закатуємо кришками за допомогою спеціального ключа.
Зберігаємо солянку в темному прохолодному місці не більше одного року.
Приємного апетиту!
Грибний суп Солянка Солянка без м'яса Солянка без огірків Солянка без оливок, маслин