Додавання опеньків в солянку істотно перетворює її смак – з’являється та сама характерна впізнавана грибна нотка. А овочевий смак солянки посилюється попередньої обсмаженням компонентів: важливо готувати при середній температурі і постійному помішуванні, щоб отримати легкий рум’янець овочевих шматочків, а не помітну скоринку. Опеньки перед додаванням в солянку потрібно обов’язково відварити, і робити це краще заздалегідь, щоб заощадити час.
Інгредієнти: на 3 л.
- Опеньки свіжі – 1 кг
- Капуста білокачанна – 1,5 кг
- Морква – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Томатний соус – 0.5 л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 0.5 склянки
- Оцет столовий 9% – 0,5 склянки
Процес приготування:
Як приготувати солянку на зиму з опеньками? Перед приготуванням солянки готуємо опеньки: їх треба перебрати, видалити екземпляри з дефектами, зачистити і добре промити в декількох працях води.
Підготовлені гриби заливаємо чистою водою і ставимо на плиту. Доводимо воду до кипіння і варимо опеньки протягом тридцяти хвилин.
Поки гриби варяться, очищаємо цибулю від лушпиння і нарізаємо його дрібними кубиками. У широкому казані або будь-який інший підходящої об’ємної ємності розігріваємо рослинне мало до гарячого стану. Опускаємо в олії подрібнену цибулю і обсмажуємо його до прозорості при періодичному помішуванні.
Моркву промиваємо, чистимо від верхньої шкірки і натираємо на крупній тертці. Натерту моркву додаємо до цибулі, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати протягом двадцяти-тридцяти хвилин. Морква повинна стати м’якою і почати трохи рум’янитися.
Після закінчення зазначеного часу вливаємо до овочів томатний соус, кладемо сіль, цукровий пісок і лавровий лист. Перемішуємо всі разом і тушкуємо п’ять-десять хвилин.
Відварені опеньки проціджуємо від рідини і ріжемо на невеликі шматочки.
Додаємо підготовлені гриби в солянку і продовжуємо гасіння ще п’ять-десять хвилин.
З качана капусти, знімаємо пару верхніх листів, які зазвичай містять забруднення і дефекти. Капусту тонко шаткуємо і злегка обминаємо руками.
Додаємо її в солянку, перемішуємо і тушкуємо ще двадцять-тридцять хвилин. Капуста повинна стати повністю м’якою.
В кінці гасіння висипаємо горошки чорного перцю, вливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо солянку з плити.
Банки моєму і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Кришки промиваємо і кип’ятимо пару хвилин у воді. Обсушуємо банки, після чого розкладаємо в них готову гарячу солянку.
Закатуємо заготовки сухими кришками. Закутуємо банки в плед і в такому положенні даємо їм повільно охолонути. Після охолодження прибираємо солянку на зберігання в прохолодне темне місце.
Приємного апетиту!
Солянка Солянка без оливок, маслин Солянка без томатної пасти Солянка в мультиварці Як приготувати опеньки - рецепти