Прочитавши цей рецепт, ви навчитеся готувати дуже смачний і зовсім не гострий соус Ткемалі з червоної аличі. Залежно від сорти аличі, готовий соус вийде з вираженою кислинкою, або з солодкою ноткою. Готується соус зовсім не складно, а з’їдається дуже швидко.
Інгредієнти: на 1 л.
- Червона алича – 2 кг
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Приправа Хмелі-Сунелі – 3 ч. л.
- Сіль – 3 ч. л.
- Базилік свіжий – 5 гілок
- М’ята свіжа – 10 – 12 листків
Процес приготування:
Щоб приготувати дуже смачний соус з червоної аличі до м’яса на зиму, переберіть і промийте червону аличу. Покладіть в каструлю, залийте водою і поставте на плиту. Доведіть воду до кипіння, трохи зменшіть вогонь і, помішуючи, варіть 10-15 хвилин. Сигналом про те, що вона готова, є той момент, коли шкірка починає легко відходити від м’якоті.
Зніміть каструлю з плити і дайте їй охолонути.
Коли алича охолоне, протріть її через сито. У ньому залишаться всі кісточки і шкірка, а в мисці або каструлі на яку ви встановите сито, буде тільки фруктове пюре. Його слідують повернути на вогонь і продовжувати уварювати.
Поки пюре уварюється на невеликому вогні (не забувайте помішувати, що пюре не пригоріло, і бажано скористайтесь каструлею з товстим дном). В цей час помийте гілочки базиліка і листки м’яти. Дрібно наріжте їх.
Перекладіть в каструлю нарізані базилік і м’яту. Всипте цукор, хмелі-сунелі і посоліть. Усе ретельно переміщайте і варіть ще близько 10 хвилин.
Готовий соус розлийте у заздалегідь простерилізовану або просто оброблені киплячою водою банки і закатайте або щільно закупорьте гвинтовою кришкою. Переверніть банки з соусом Ткемалі догори дном і поставте остигати, укатав їх у рушник або ковдру.
Банки з готовим соусом Ткемалі з червоної аличі зберігайте в прохолодному і темному місці. Якщо ви віддаєте перевагу гострі соуси, то можете поекспериментувати і додати під час приготування цього соусу нарізаний гострий перець.
Приємного апетиту!
Новости