Якщо ви не любите їсти пісні і звичайні страви, вам варто звернути увагу на цей рецепт. Таке доповнення зможе урізноманітнити будь-яку звичну їжу. Соус сподобається як старшого, так і молодшого покоління.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- Цукор-пісок – 900 гр.
- Смородина червона – 1,5 кг
- Сіль – за смаком
- Гвоздика – 2 ч. л.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Перець запашний мелений – 1 ч. л.
- Оцет столовий 9% – 1 склянка
- Перець червоний мелений – 0,5 ч. л.
- Кориця – 1 ч. л.
- Часник – 3 зуб.
Процес приготування:
Перед приготуванням соусу з червоної смородини для зберігання на зиму нам необхідно обробити смородину. Для початку огляньте ягоди на наявність зіпсованих плодів. Щоб заощадити свій час, перемістіть смородину в глибоку миску і залийте її водою. На поверхню повинен спливти все сміття, який міг загубитися серед ягід. Зберіть його з допомогою шматочка чистої тканини. Після цього поміняйте воду. Залиште в ній ягоди приблизно на 25 хвилин. Потім добре вимийте смородину. Перенесіть її в друшляк. Залиште в ньому ягоди. Так зі смородини стече практично вся рідина. Розстеліть на столі паперові рушники. Розкладіть на ньому смородину.
Коли ягоди повністю висохнуть, нам потрібно подрібнити їх. З цією метою ви можете скористатися блендером або м’ясорубкою. Якщо даних приладів не виявиться на вашій кухні, подрібніть ягоди вручну з допомогою товкачика. Перетріть через сито. Ви також можете скористатися дрібним друшляком. Відіжміть через марлю сік і макуха і змішайте їх між собою.
Перемістіть смородину в яку-небудь посуд. Наприклад, в каструлю. Поставте її на невеликий вогонь і дочекайтеся, коли ягоди почнуть трохи булькати. Після цього зменшіть вогонь до самого мінімуму. Не можна допустити, щоб ягоди почали кипіти. Якщо ж таке станеться, вам доведеться викинути продукт. Починайте поступово додавати в смородину цукор. Постійно перемішуйте соус. Після останньої порції цукру додайте приправи і оцет. Добре розміщуйте соус.
Очистіть часник від лушпиння. За бажанням ви можете його промити. Візьміть для соусу три зубчики і подрібніть їх з допомогою ножа. Ви також можете пропустити їх через прес. Додайте до соусу часник і ще раз перемішайте його. Варіть соус на протязі 15-20 хвилин. Після цього вимкніть вогонь і зніміть каструлю з плити.
Переходимо до стерилізації банок, в яких буде зберігатися соус. Спочатку нам необхідно ретельно промити їх з миючим засобом або харчовою содою. Після цього наповніть невелику каструлю водою. Поставте її на вогонь. Коли вода закипить, обшпарте окропом банки і кришки. На цьому етапі ви можете зупинитися. Однак рекомендується провести стерилізацію банок з допомогою пари. Для цього вам знадобиться чайник або звичайна каструля. Розташуйте банку таким чином, щоб її наповнював пар. Тримайте її в цьому положенні приблизно 2-3 хвилини. Перенесіть банку на рушник.
Перед тим, як готовий соус перелити в банки, ви можете процідити його. Так ви приберете з соусу шматочки ягід і кісточки. Рівномірно розподіліть його по банкам. Акуратно закрутіть кришку. Переверніть банки і поставте їх на рушник. У такому положенні кришка буде піддаватися додатковій термічній обробці. Коли банки охолонуть, перенесіть їх в прохолодне місце. Зберігати соус можна, наприклад, в холодильнику.
Цей соус чудово доповнить ваше м’ясо. Його великим плюсом є те, що він може зберігатися на протязі довгого часу. Ви зможете відкрити його і додати до страви в будь-який момент. Настав час спробувати, що ж у нас вийшло.
Соус з червоної смородини Соус з червоної смородини до м'яса