М’ясо кети ніжне і м’яке, воно містить не так багато жиру, тому при приготуванні завжди є ризик, що рибка вийде сухуватою. Щоб цього не сталося, розбираємо рибу на досить великі стейки – так м’якоть утримає більше соку. Обов’язково маринуємо кету в соковитому маринаді з додаванням рослинної олії. При запіканні стейків на мангалі дотримуємося обережність: важливо не перепечеться і не пересушити ніжне м’ясо. Як тільки колір волокон зміниться, і з’явиться легка скоринка, рибку знімаємо.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Кета – 700 – 800 гр.
- Соєвий соус – 3 – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Суміш перців – 0.5 ч. л.
- Масло оливкове – 3 – 4 ст. л.
- Кріп – 2 – 3 гілки
- Петрушка – 2 – 3 гілки
- Орегано – 2 – 3 гілки
- Часник – 2 – 3 пера
- Лимон – за смаком
Процес приготування:
Приступимо до приготування стейків кети на мангалі. Кету моєму, ретельно потрошимо, голову і плавники зрізаємо. Внутрішню порожнину добре обсушуємо паперовим рушником. Підготовлену тушку розрізаємо на поперечні стейки товщиною в півтора-два сантиметри. Якщо ж кета невелика, то розділяємо її на незбиране філе.
Кладемо стейки на тарілку, посипаємо сіллю за смаком, поливаємо соєвим соусом і оливковою олією. Присмачую сумішшю мелених перців. Трави миємо, обсушуємо і крупно рубаємо ножем. Добре мнемо руками, щоб зелень виділила більше аромату. Розтираємо спеції і масло по рибі, після чого обкладаємо її підготовленими травами. Закриваємо харчовою плівкою і залишаємо маринуватися на годину.
Ґрати змащуємо невеликою кількістю рослинного масла, щоб м’якоть риби не прилипала. З риби знімаємо трави, залишаючи лише невелика їх кількість в порожнині стейка. Укладаємо стейки на решітку і відправляємо на мангал з тліючим вугіллям. Запікаємо орієнтовно п’ятнадцять-двадцять хвилин.
Обов’язково періодично перевертаємо ґрати для рівномірного приготування стейків і плавного зарум’янювання.
Готову рибу обережно знімаємо з решітки, щоб не пошкодити ніжну м’якоть, і кладемо на сервірувальне блюдо. Прикрашаємо тонкими часточками лимона. Подаємо на стіл в гарячому вигляді. Додатково при подачі можна збризнути оливковою олією для більшої соковитості.
Смачного!