Судак легко і зручно чистити, у ньому мало кісток, а риба виходить смачною і соковитою. Щоб приготувати судака на мангалі, багато клопотати не потрібно: очищаємо рибку, обсипаємо сіллю і прянощами, залишаємо на годину, після чого поміщаємо на решітку і відправляємо на мангал. За двадцять-тридцять хвилин судак пропікається повністю і його вже можна подавати на стіл.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Судак – 4 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Приправа для риби – на смак
- Масло рослинне – для змазування
- Кріп – за смаком
Процес приготування:
Почнемо готувати судака на мангалі на решітці. Першим ділом рибу миємо, чистимо від луски, ретельно потрошимо, голову і плавники залишаємо. Внутрішню порожнину ще раз промиваємо і потім добре обсушуємо тушки рушником зсередини і зовні. Викладаємо підготовлену рибу в широкий посуд, посипаємо сіллю і сумішшю прянощів для риби за смаком.
Обробляємо як внутрішню порожнину, так і зовнішню поверхню тушок. Зверху поливаємо лимонним соком. Розтираємо додатково сік і спеції за рибу руками. Залишаємо маринуватися на годину в прохолодному місці.
Укладаємо судака на решітку. Грати краще попередньо змастити невеликою кількістю рослинної олії, щоб риба легко відходила від прутів і не деформувалася при знятті.
Запікаємо судака на решітці на мангалі з тліючим вугіллям орієнтовно двадцять-двадцять п’ять хвилин, періодично перевертаючи для рівномірного зарум’янювання. Залежно від розміру риби і ступеня спека час запікання може змінюватись.
Готову рибу акуратно знімаємо з решітки, укладаємо на сервірувальне блюдо. Прикрашаємо свіжим кропом і тонкими зрізами лимона. Подаємо на стіл в гарячому вигляді. Дуже добре до такого судаку підходить відварну молоду картоплю і свіжі овочі.
Смачного!