Щавель – зелень, яка в числі перших проростає навесні після холодного зимового періоду. У цій кислуватою травичці міститься багато вітамінів і мікроелементів, потрібних організму, особливо під час весняного авітамінозу. Найпростіше вітамінне блюдо, яке можна легко приготувати з щавлю – це суп. Зелень «відповідає» за аромат і колір, яйця, картоплю і сметана – за поживність і ситність. З спецій підійде найпростіший та універсальний набір: сіль і чорний мелений перець.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Картопля – 400 гр.
  • Зелень – 1 пучок
  • Щавель – 400 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Вода – 2,5 л
  • Сметана – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Приступимо до приготування супу з щавлю з яйцем і сметаною. Картоплю чистимо від шкірки, промиваємо. Нарізаємо невеликими шматочками довільного розміру.

На сковорідці розігріваємо рослинне масло. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо дрібними кубиками. Висипаємо подрібнену цибулю в гаряче масло й обсмажуємо на середній температурі до прозорості. Морква також чистимо, промиваємо і натираємо на крупній тертці. Додаємо в сковорідку до репчатому луку, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще три-чотири хвилини.

Щавель перебираємо, випадкове сміття, жорсткі стебла і підсохлі листя викидаємо. Зелень ретельно промиваємо від забруднень. Нарізаємо щавель смужками.

Яйця варимо до твердого жовтка протягом 10-12 хвилин. Охолоджуємо яйця в холодній воді і очищаємо від шкаралупи. Нарізаємо невеликими шматочками.

Воду в зазначеній кількості наливаємо в каструлю, додаємо сіль за смаком і доводимо до кипіння. Опускаємо шматочки картоплі, варимо десять-п’ятнадцять хвилин. Після цього додаємо обсмажені цибулю з морквою, щавель і яйця, перемішуємо, знімаємо з плити. Чорний мелений перець кладемо в готовий суп по смаку. Зелень промиваємо й обсушуємо. Дрібно подрібнюємо ножем. Готовий суп розливаємо по тарілках. Кладемо сметану за смаком і посипаємо подрібненою зеленню.

Приємного апетиту!

Щавлевий суп Щавлевий суп без м'яса Щавлевий суп без м'яса з яйцем Щавлевий суп з яйцем