Сирну паску прийнято готувати з найкращих молочних продуктів, які ви тільки зможете знайти. В ідеалі це жирний сільський сир і сметана. Так само не слід скупитися на солодку начинку для пасхи – сухофрукти та цукати. Саме вони додадуть цікавих відтінків у смак готової страви.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Сир 9% – 500 гр.
- Сметана 20% – 120 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Ванільний цукор – 1 пакет
- Яйце – 2 шт.
- Лимонна цедра – за смаком
- Ізюм – 80 гр.
- Курага – 80 гр.
- Цукати – 80 гр.
- Сіль – 1 щіпка
Процес приготування:
Як почати готувати сирну паску з родзинками і цукатами? Спершу дістаньте вершкове масло з холодильника. Наріжте його на шматки і залиште при кімнатній температурі. Поки масло розм’якшується, займіться домашнім сиром. Зазвичай хороший домашній сир має зернисту структуру. Нам же для приготування сирної паски потрібна ніжна, кремоподібна сирна маса. Щоб домогтися від сиру такого стану протріть його кілька разів через сито або при бажанні пропустіть через м’ясорубку. Також сир можна пробити заглибним блендером.
Помийте лимон і зніміть з нього цедру. Для даного обсягу сиру буде досить додати 1 ч. л. цедри. Всипте її в сир. Туди ж відправте два види цукру, щіпку солі, розм’якшене масло і сметану. Вбийте яйця. Добре перемішайте всі інгредієнти, а потім збийте за допомогою міксера або блендера.
Перекладіть підготовлену сирну масу з каструлю з товстим дном. Поставте каструлю на плиту і нагрівайте масу до перших бульбашок, але ні в якому разі не кип’ятіть. Якщо боїтеся переварити сирну масу, то доведіть її до потрібного стану на водяній бані. Як тільки зніміть каструлю з вогню, відразу ж помістіть її в ємність з холодною водою, щоб сирна маса швидше охолола до кімнатної температури.
Остиглу сирну масу прямо у каструлі поставте в холодильник на 1,5-2 години. За цей час вона загусне. Поки сирна маса знаходиться в холодильнику, підготуйте сухофрукти та цукати. Ізюм промийте і замочіть в теплій воді. Курагу промийте і наріжте на шматки. Також подрібніть цукати. До цього часу до потрібної кондиції дійде родзинки. Відкиньте його на друшляк, а потім просушіть на паперових рушниках. Підготовлену начинку всипте в сирну масу і перемішайте до однорідного розподілу.
Ось і готова сирна маса, яку слід помістити в застелену марлею спеціальну форму – пасочницу. Краї марлі накрийте зверху сирну масу, а потім встановіть вантаж. Помістіть форму з сирною паскою на добу в холодне місце. Обов’язково поставте під форму тарілку, в яку буде стікати рідина, і не забувайте її періодично зливати.
наступного дня дістаньте форму з холодильника і вийміть з неї сирну паску. Помістіть великдень на красиву тарілку і прикрасьте. Готову сирну паску з цукатами і изюмам можна подавати до столу.
Смачного!