Приготовлена з любов’ю сирна паска в будь-якому вигляді хороша. Особливо, якщо вона шоколадна – цей рецепт для любителів шоколаду. У сирну масу додаємо какао і піддаємо нагрівання. А вже охладившийся і настоявшийся десерт поливаємо розтопленим шоколадом – це не тільки прикраси, але і додатковий крок до отримання насиченого смаку. Якщо спеціальною пасочніци немає, як форми можна використовувати інші пристосування – сито, друшляк, розрізану пластикову пляшку. Головне, щоб в ній були отвори для відтоку сироватки.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Сир – 1 кг
  • Масло вершкове – 400 гр.
  • Сметана – 2 склянки
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Вершки 33% – 0.5 склянки
  • Ванільний цукор – 1 – 2 ч. л.
  • Какао-порошок – 1,5 – 2 ст. л.
  • Шоколад – 100 гр.
  • Вершки (для глазурі) – 2 – 3 ст. л.
  • Мармелад – для прикраси

Процес приготування:

Для приготування заварний сирної паски з какао сир бажано брати з жирністю не менше 9%. Для однорідності текстури сир протираємо через дрібне сито або двічі пропускаємо через м’ясорубку з дрібною решіткою.

Вершкове масло заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб воно встигло розм’якнути до моменту приготування. Ріжемо його на шматочки і додаємо в миску до сирної маси. Перемішуємо. Додаємо цукор-пісок, сметану і ванільний цукор. Все ретельно перемішуємо. Отриману сирну масу збиваємо міксером для пишноти.

Вершки нагріваємо в окремій ємності і змішуємо їх з какао з допомогою віночка – так порошок швидше розходиться в рідині. Нагріваємо суміш до гарячого стану.

Вливаємо суміш з какао і вершків в сирну масу, перемішуємо і ставимо на плиту. На маленькому вогні нагріваємо масу при постійному безперервному помішуванні. Доводимо гарячого стану, не до кипіння. Знімаємо з плити. Даємо масі повністю охолонути і ще раз збиваємо міксером.

Пасочницу застеляємо марлею, складеною в два шари. Заповнюємо її приготовленої сирною масою, вирівнюємо поверхню. Якщо пасочніци ні, для формування великодня можна використовувати будь-яку іншу форму бажаного розміру з отворами – наприклад, сито або друшляк. Застеляємо його марлею і викладаємо сирну масу. Краї марлі загортаємо вгору, закриваючи сир. Зверху встановлюємо невеликий гніт, щоб стікала сироватка. Прибираємо конструкцію в холодильник на дванадцять годин.

Після закінчення зазначеного часу гніт знімаємо, краї марлі розгортаємо і обережно перевертаємо сирну паску на блюдо. Для приготування глазурі шоколад ламаємо на шматочки, заливаємо вершками і нагріваємо, поки шоколад повністю не розчиниться. Даємо глазурі охолонути і покриваємо нею поверхню великодня. Зверху прикрашаємо шматочками мармеладу. Даємо глазурі застигнути в холодильнику і подаємо готову паску на стіл.

Приємного апетиту!

ПП сирна паска Сирна паска Сирна паска без випічки Сирна паска без яєць Сирна паска з вершками Шоколадна сирна паска Шоколадні паски