Сирна заварна паска з маком всередині буде у вас оригінальним і надзвичайно смачною стравою на святковому столі. Готування її не займає багато часу і здебільшого воно йде на застигання великодня, тому її готують ввечері напередодні свята. Таку пасху на відміну від сирої можна зберігати в холодильнику протягом 5 днів.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Сир – 550 гр.
- Сметана 20% – 100 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Вершки 26% – 200 мл
- Цукор-пісок – 75 гр.
- Яєчний жовток – 3 шт.
- Ванільний цукор – пакетів
- Для начинки: –
- Мак – 125 гр.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Цукор-пісок – 50 гр.
- Молоко коров’яче – 100 мл
Процес приготування:
Готувати сирну заварную великдень з маком просто! Сир для приготування паски перетираємо на сито і кладемо в чашу міксера. Змішувати інгредієнти можна і заглибним блендером. Потім додаємо до нього яєчні жовтки, вказане в рецепті кількість сметани, розм’якшеного вершкового масла і ванільного цукру. Змішуємо ці інгредієнти до однорідного стану.
Отриману сирну масу перекладаємо в окрему каструлю і ставимо на маленький вогонь. При безперервному помішуванні ложкою нагріваємо цю масу до появи на поверхні перших бульбашок повітря. Потім знімаємо каструлю з плити, прикриваємо шматочком харчової плівки, щоб вона стикалася з поверхнею маси, і при охолодженні до кімнатної температури ставимо в холодильник на 30 хвилин, щоб сир загус.
За цей час готуємо начинку для великодня. У дві окремі мисочки насипаємо потрібну кількість маку, родзинок і заливаємо їх окропом. Залишаємо в окропі мак на 10 хвилин, а родзинки на 20 хвилин. Заливання окропом виробляємо двічі. Після цього мак перекладаємо в невелику каструльку, додаємо до нього потрібну кількість молока, цукру та вершкового масла. Варимо мак на маленькому вогні до повного випаровування всієї рідини, десь 15-20 хвилин.
В остиглу і густу до цього часу сирну масу перекладаємо замочений ізюм і ложкою добре перемішуємо.
Пасочницу акуратно, щоб не було складочок, застеляємо шматочком вологою і складеним в 2 шару марлі. Потім викладаємо в неї дві третини сирної маси, ущільнюючи її ложкою і формуючи в середині заглиблення. Потім у це поглиблення поміщаємо макову начинку. Все закриваємо решті сирною масою. Загортаємо всередину краї марлі. Пасочницу поміщаємо на глибоку тарілку і зверху кладемо її будь-який вантаж. Залишаємо великдень під вантажем в холодному місці на всю ніч, періодично зливаючи з тарілки сироватку.
До ранку ваша сирна заварна паска з маком буде готова. Знімаємо з неї пасочницу і марлю. Декоруємо по своєму смаку будь-якими кондитерськими прикрасами і подаємо до святкового столу.
Смачних і вдалих святкових страв!
паски з маком Святковий стіл на Великдень Сира сирна паска Сирна паска з вершками Страви на Великдень Царська сирна паска