Такі коржі – відмінна альтернатива звичному хліба. Їх можна подати до будь-якого супу для більшої ситності і додаткового смаку, до овочевого рагу, а також до чаю або кави. Щоб додати соковитості, після обсмажування змащуємо поверхню коржів вершковим маслом. У такий корж також можна загортати будь-які начинки, як в лаваш, і брати з собою на перекус – дуже зручно, ситно і смачно.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Сир Пармезан – 70 гр.
- Борошно пшеничне – 350 гр.
- Молоко коров’яче – 1 склянка
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Цукор-пісок – 0.5 ч. л.
- Сода харчова – 0.5 ч. л.
- Масло – для змазування
Процес приготування:
Почнемо готувати сирні коржики на кислому молоці. Для приготування тіста кисле молоко підігріваємо до теплого стану. Поміщаємо молоко в миску
Додаємо в миску до молока сіль та цукровий пісок, перемішуємо вінчиком.
Всипаємо харчову соду, перемішуємо і даємо постояти три-чотири хвилини, щоб сода погасилась.
Твердий сир (до речі, також вдало підходить і ковбасний сир) натираємо на крупній тертці. Отриману сирну стружку висипаємо в миску до молока, перемішуємо.
В останню чергу додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. Спочатку працюємо ложкою, а потім переходимо на ручний заміс.
Тісто повинно мати м’яку консистенцію, але добре тримати форму. До рук маса липнути не повинна.
Ділимо тісто на порції. Розмір порцій залежить від того, якого розміру корж ви хочете отримати. Кожну частину тіста обкачуємо в колобок.
Робочу поверхню присипаємо борошном і розкачуємо на ній з допомогою качалки порції тіста в тонкі коржі. Орієнтовна товщина – два-три міліметри.
розігріваємо Сковороду до гарячого стану на плиті. Температура плити – середньо-низька. Змащувати сковороду маслом не потрібно, так як обсмажувати на сухій поверхні. У гарячу сковорідку викладаємо по черзі розкачані коржі. Обсмажуємо їх по дві-три хвилини з кожного боку до формування рум’яної скоринки. Скоринка буде підсмажуватися не рівномірно, а окремими «острівцями». На поверхні будуть проступати невеликі бульбашки.
Готові коржі знімаємо зі сковороди і перекладаємо на сервірувальну тарілку. Складаємо їх стопкою один на одного. Відразу після обсмажування змащуємо коржі вершковим маслом – так вони стають більш насиченим смаком і відчутно соковитіше. Подаємо коржі до столу гарячими. Після охолодження їх можна розігрівати – своїх смакових якостей і властивостей коржики не втрачають.
Приємного аппетита!
Лепешки