Пиріжки – один з найбільш домашніх і «затишних» видів випічки. В начинку можна використовувати зелень, тушковані овочі, шинку з сиром, густе варення, згущене молоко і ще багато чого – згідно з побажаннями душі і наявності продуктів в холодильнику. Тісто для пиріжків може бути не тільки дріжджове. Не завжди є час для тривалого замісу і вистоювання тіста. Цей рецепт тіста, як раз без дріжджів і досить швидкий, хоча перед формуванням пиріжків все ж рекомендується дати йому «відпочити» тридцять-сорок хвилин.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Молоко коров’яче – 180 мл
  • Борошно пшеничне – 600 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Розпушувач тіста – 12 гр.

Процес приготування:

Для приготування тіста на молоці без дріжджів для пиріжків в духовці в миску розбиваємо яйця, додаємо до них цукровий пісок і сіль, і добре збовтуємо всі разом віночком до однорідності.

Вершкове масло окремо розтоплюємо на плиті або в мікрохвильовій печі. Якщо воно занадто сильно нагрілося, то даємо йому охолонути, щоб не заварити яйця.

Розтоплене масло вливаємо до яєць і добре перемішуємо. Слідом вливаємо молоко і знову перемішуємо.

В отриману рідку суміш частинами висипаємо попередньо просіяне борошно разом з розпушувачем. Після кожного додавання борошна, тісто добре перемішуємо лопаткою.

Коли заважати лопаткою стане вже складно, переходимо на роботу руками. Викладаємо масу на стіл і замішуємо м’яке, але пружне тісто.

Борошна може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті, так як різна борошно володіє різними характеристиками. Підсумкове тісто повинне вийти м’яким, податливим, некрутим. До рук практично не прилипає.

Замішане тісто кладемо в миску, закриваємо рушником і залишаємо «відпочивати» при кімнатній температурі на тридцять-сорок хвилин. Воно стане більш еластичним, а при випічці більше підніметься. Під час «відпочинку» тесту, зручно якраз приготувати начинку.

Готове тісто викладаємо з миски на робочу поверхню, присипану борошном, і розбираємо на невеликі частини, відповідно до бажаного розміру пиріжків.

Кожен шматочок тіста скачуємо в кулю і розкочуємо качалкою в коржик.

Кладемо начинку і формуємо пиріжки.

Для того, щоб поверхня виробів красиво блищала, можна змастити її збитим яйцем з допомогою силіконової пензлика.

Випікаємо пиріжки при температурі 180 градусів протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин орієнтовно, поки не з’явиться золотава скоринка.

Приємного апетиту!

Тісто в домашніх умовах Тісто для пиріжків без дріжджів Тісто для пиріжків в маслі Тісто для пиріжків на молоці Тісто на молоці без дріжджів для пиріжків Швидке тісто для пиріжків Швидке тісто для пиріжків на молоці