Ткемалі – класичний соус родом з Грузії, який готують із слив, зелені і часнику. Однак якщо сливи не вродили, ткемалі з легкістю можна приготувати з абрикосів, адже вони схожі зі сливами не тільки з боку ботаніки, а й за смаком. І одні, і другі поєднують в собі солодкість і кислинку.
Інгредієнти: на 1 л.
- Абрикоси – 2 кг
- Часник – 1 шт.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 9 ч. л.
- Каррі – 2 ч. л.
- Кінза – за смаком
- М’ята свіжа – за смаком
- Перець чилі – за смаком
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування ткемалі з абрикосів до м’яса на зиму? Очистіть головку часнику від лушпиння. Зубчики промийте і дрібно наріжте або пропустіть через прес.
Переберіть абрикоси, зіпсовані плоди не варто використовувати. Розділіть їх навпіл руками або ножем і видаліть з кожного кісточку. Помістіть їх в глибоку миску, туди ж покладіть подрібнений часник. Промийте зелень і також наріжте її. Гострий перець чилі звільніть від насіння і дрібно наріжте. Кількість використовуваного перцю визначайте по своїм смаковим уподобанням. Зелень і перець також відправте до абрикосам.
Невеликими порціями подрібнюйте абрикоси з часником, зеленню і перцем в чаші блендера (можна скористатися і заглибним блендером). Отриману однорідну масу перекладайте в глибоку каструлю.
Після того, як буде готове все абрикосове пюре, всипте в нього цукровий пісок, сіль і каррі. Ретельно перемішайте.
Варіть на невеликому вогні, постійно помішуючи, поки соус не почне густіти. Це займе у вас близько 20 хвилин.
Готове ткемалі з абрикосів розлийте по стерилізованим банкам і відразу ж щільно закрийте кришками.
Банки з повністю остившім соусом поставте в холодне і темне місце чекати своєї години. А взимку радуйте себе і близьких смачним солодко-пікантним соусом, повертають своїм ароматом в літо.
Приємного апетиту!
Абрикоси на зиму Абрикосовий соус