Ткемалі – досить популярний грузинський соус. Соус виходить досить ароматним за рахунок використання в приготуванні великої кількості приправ, свіжої зелені, спецій, а також сванской солі.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Зелена алича – 1 кг
  • Сванская сіль – 1 ст. л.
  • М’ята сушена – за смаком
  • Базилік свіжий – за смаком
  • Чебрець свіжий – за смаком
  • Кінза – 1 пучок
  • Петрушка – 1 пучок
  • Кріп – 1 пучок
  • Коріандр – за смаком
  • Перець червоний мелений – за смаком
  • Часник – 5 зуб.
  • Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком

Процес приготування:

Готувати ткемалі з зеленої аличі просто! Підготуйте необхідні інгредієнти для ткемалі з зеленої аличі.

Ретельно промийте в прохолодній воді базилік, м’яту, чебрець, кінзу, петрушку і кріп. Струсіть зайву вологу. Подрібніть гострим ножем зелень базиліка.

Кінзу, м’яту, чебрець, петрушку і кріп також подрібніть гострим ножем.

Аличу ретельно промийте під холодною проточною водою. Викладіть в глибоку каструлю з товстим дном, залийте водою так, щоб вона повністю покривала плоди аличі.

Поставте каструлю на повільний вогонь. Доведіть до кипіння і варіть до тих пір, поки не лопне шкірка.

Плоди перемістіть в друшляк або дрібне сито.

Трохи розімніть з допомогою картоплем’ялкою.

Зварені плоди аличі протріть через друшляк або дрібне сито, скориставшись силіконової лопаткою. Кісточки і шкірку викиньте.

Протерте пюре з аличі викладіть назад в каструлю і варіть приблизно 10-15 хвилин після закипання на повільному вогні.

Додайте подрібнену зелень, сухі спеції і приправи, а також сванскую сіль. Ретельно перемішайте.

Часник очистіть від лушпиння і пропустіть через прес прямо в каструлю. Перемішайте, доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Тим часом підготуйте банки, ретельно вимийте і стерилізуйте в мікрохвильовці або в духовій шафі. Банки повинна бути повністю сухими.

Ополоником акуратно перелийте ткемалі в стерильні банки. Гарячі банки з соусом добре закрутіть кришками, попередньо обдавши їх окропом. Залиште до повного охолодження. Потім перемістіть банки в холодильник або темне прохолодне місце на зберігання. Після повного охолодження можна пробувати соус.

Приємного апетиту!

Новости