Пропонуємо приготувати смачний ситний узбецький плов з нутом. Для його приготування використаний бурий рис – в результаті блюдо вийшло навіть більш розсипчастим і пухким, ніж з білим рисом. А щоб скоротити час готування рису, перед приготуванням його треба замочити на кілька годин у воді. Це ж стосується і нуту – турецький горох дуже щільний і повільно розварюється. Тому замочуємо і його, в ідеалі – на ніч.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис білий – 1 склянка
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Морква – 1 шт.
- Нут – 0.5 склянки
- Барбарис – 1 ст. л.
- Часник – 3 головки
- Зіра – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – 0.25 ч. л.
- Перець чилі – 1 шт.
- Коріандр – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 50 мл
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Почнемо готувати узбецький плов з нутом. Нут ретельно промиваємо в проточній воді, покласти в глибоку миску і заливаємо холодною водою. Горох повинен замачиваться протягом шести-восьми годин. Його щільна м’якоть розм’якшиться – в плові нут приготується набагато швидше. Рис, аналогічно нуту, промиваємо до прозорої води. Якщо використовуєте бурий рис, шліфований, то його необхідно замочити на кілька годин перед приготуванням плову. Якщо ж білий шліфований рис, до досить просто промивання, замочування необов’язково.
З ріпчастої цибулі знімаємо піну, миємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонку довгу соломку.
В казан або товстостінну сковороду з високими бортами наливаємо олію в зазначеному обсязі, розігріваємо його до гарячого стану. Висипаємо в олія цибулю і обсмажуємо його при сильному вогні одну-півтори хвилини. Цибульні шматочки повинні пом’якшиться і стати прозорішою.
Далі до цибулі в казан висипаємо морква, перемішуємо, зменшуємо вогонь до середнього і обсмажуємо все разом ще чотири-п’ять хвилин. Морква повинна також зм’якшитися.
Висипаємо до овочів зіру, гарненько розтерши її в руках або подрібнивши в ступці. Додаємо барбарис і коріандр. Солимо і перчимо за смаком. Вливаємо дві склянки гарячої води. Закладаємо попередньо промитий і замочений нут. Для гостроти кладемо в казан промитий стручок гострого перцю. Перемішуємо всі разом і доводимо до кипіння.
В приготовану суміш – зірвак – викладаємо підготовлений рис. Не перемішуємо його з зирваком, а просто вирівнюємо в плоский шар.
Рис повинен бути покритий рідиною приблизно на півтора-два сантиметри. Тому оцінюємо, наскільки крупа занурилася в бульйон від зірвака і доливаємо потрібну кількість гарячої води. При необхідності досолює на даному етапі. Рис забере частину солі з бульйону, тому рідина повинна бути досить солоною.
Головки часнику трьом між долонями, щоб зняти верхню лушпиння, потім моєму їх і трохи зрізаємо нижню частину. Зубки повинні триматися разом. Ставимо підготовлений часник в рис, вдавлюючи його. Готуємо плов при відкритій кришці на сильному вогні, поки рідина з поверхні не випарується. Після цього закриваємо казан кришкою і доводимо плов до готовності на мінімальному вогні ще п’ятнадцять-двадцять хвилин. Пробуємо на рис смак до кінця приготування і робимо висновок про готовність.
Рис в готовому плові стає м’яким і розсипчастим. Нут, завдяки попередньому замочуванню, також помітно слабшає і добре проявляє свою характерну «оксамитову» текстуру.
Готовий плов перемішуємо лопаткою.
Розкладаємо страва з казана по тарілках, подаємо до столу в гарячому вигляді, посипавши поверхню свіжою січеною зеленню. Додатково можна подати салат зі свіжих овочів – він буде дуже до речі.
Смачного!