Варення-п’ятихвилинку заготовляють не тільки заради десерт до чаю, адже воно і дуже корисно за рахунок вмісту великої кількості вітамінів, а при тривалому варінні вони руйнуються. Готують «П’ятихвилинку» з цілих або подрібнених ягід смородини та агрусу і нерідко доповнюють цитрусовими або іншими ягодами. Щоб таке варення добре зберігалося, важливо використовувати сухі ягоди і стерильну тару. Хоча ці ягоди містять натуральний пектин, але при короткій варінні густим варення не виходить.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- чорна Смородина – 1 кг
- Аґрус – 0.5 кг
- Цукор-пісок – 1.5 кг
- Апельсин – за бажанням
Процес приготування:
Готувати варення 5-хвилинку з чорної смородини і агрусу легко! Для цієї заготовки заздалегідь гарячим способом (духовка або мікрохвильовка) стерилізують банки будь-якого обсягу. Кришки кип’ятити 5 хвилин. Ягоди смородини й аґрусу очищаються від плодоніжок і сміття, ретельно мити під проточною водою і обсушиваются кухонним рушником.
Підготовлені ягоди подрібнюються в чаші блендера або кухонного комбайна разом або окремо, що залежить від обсягу вашої заготовки.
Ступінь подрібнення вибирається на свій розсуд, адже хтось любить варення однорідним, а комусь подобається воно з дрібними шматочками ягід. За бажанням разом із ягодами подрібнюється і очищений від цедри апельсинів.
Ягідна маса переливається в варильну посуд і до неї насипається розраховане кількість цукру.
Потім дерев’яною ложкою ягоди з цукром перемішуються до повного його розчинення. Варення ставиться на середній вогонь і при постійному помішуванні доводять до кипіння. Пінка з поверхні знімається. Вариться варення рівно 5 хвилин від початку кипіння. Для більш густою текстурою десерту (за бажанням) варку за 5 хвилин можна ще 1-2 рази повторити з перервою на охолодження.
Гаряче варення відразу розливається по сухим стерильним банкам, герметично закупорюють і на добу накривається теплим покривалом. Таке варення добре зберігається в будь-якому темному місці, навіть у квартирі.
Смачних і вдалих заготовок!
Агрус з апельсином на зиму Агрус на зиму Варення з агрусу з апельсином на зиму Варення з агрусу на зиму Варення з аґрусу п'ятихвилинка на зиму