Ароматне варення з абрикосів з апельсинами і лимоном сподобається всім членам сім’ї. І зовсім не обов’язково чекати зими, щоб відкрити баночку ласощі і насолодитися ним за чашкою гарячого чаю. Це варення готуватися в три заходу, тому потрібно час на охолодження.


Інгредієнти: на 3.5 л.

  • Абрикоси – 3 кг
  • Апельсин – 2 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 2,5 кг

Процес приготування:

Почнемо готувати варення з абрикосів з апельсинами і лимоном. Стиглі абрикоси переберіть від сміття і помийте, підгнилі плоди видаліть із загальної маси.

Викладіть їх у друшляк, щоб стекла рідина і плоди обсохнули.

Розділіть абрикоси навпіл, виймаючи кісточки.

Кісточки зберіть окремо в миску, до них повернемося пізніше.

Половини абрикосів складіть у таз для варіння, бажано, щоб він був з нержавійки або мідний, але можна і емальований.

Цитрусові добре вимийте за допомогою щітки, промокніть рушником, розрізати на часточки і перекрутіть на м’ясорубці.

Покладіть апельсиново-лимонну кашку до абрикосам, засипте цукор, струсніть посуд кілька разів, щоб цукор перемішався з фруктами, і залиште на 2 години, хай пустять сік.

Молотком розколіть кісточки абрикосів і дістаньте ядра. Сирі вони гіркуваті, але при варінні дадуть особливий смак.

Переставте таз на плиту і закип’ятіть варення, помішуючи періодами. Зменшіть вогонь, піну приберіть на блюдце, її закочувати не бажано. Якщо хочете отримати густе варення – варіть 15-20 хвилин, якщо рідке і світле – 5-10 вистачить.

Вимкніть вогонь і залиште варення на 8 годин настоятися. Після – поставте на малий вогонь, поваріть після закипання, як і в перший раз стільки – якого результату хочете досягти. І знову поставте варення постояти на 8 годин (та не менше, ніж до повного охолодження).


В третій раз ставте варення варитися і підготуйте банки. Вимийте їх з содою і просушіть в каструлі, поклавши на дно рушник і налив 1 см води або в духовці.


Коли варення закипить, додайте в нього ядра, перемішайте і поваріть 5-15 хвилин. Перевірте готовність варення, наливши його на дно блюдця і провівши ложкою посередині. Смужка не повинна розпливатися.

Гаряче варення розкладіть в банки і закупорьте. Укутайте їх до абсолютного остигання рушником, а після зберігайте в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Абрикосове варення з апельсином Абрикосове варення з лимоном Абрикосове варення з лимоном і апельсином Абрикосове варення часточками на зиму Варення