Варення з агрусу з горіхами, протягом довгих років було улюбленим частуванням таких великих людей, як А. С. Пушкін, Тургенєв І. З. А. Н. Островський, Сталін, Катерина Велика. Це варення, з мінімальної кількості інгредієнтів, в теж час є смачним і корисним десертом, містить в собі безліч зміцнюють імунітет і живлять наш організм речовин. Давайте приготуємо агрусове варення, щоб зрозуміти, за що ж його так обожнювали.
Простий рецепт варення
Варення з агрусу з горіхами не тільки смачне, але і дуже корисне ласощі, просто криниця вітамінів C, B, A, P, E, міді і заліза. Для того щоб варення вийшло особливо смачним, необхідно вибрати тверді і щільні ягоди, відмінно підійдуть недозрілі зелені ягоди агрусу.
Інгредієнти: на 1 порц.
- Аґрус – 500 гр.
- Волоський горіх (очищених) – 300 гр.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Вода – 500 мл
- Бадьян – 1 зірка
Процес приготування:
Як приготувати варення з агрусу з горіхами? Гарненько перемываем кожну ягоду, ножицями обрізають хвостик і плодоніжку з обох сторін. Робимо невеликий надріз і видавлюємо м’якоть з кісточками.
Горіх перебираємо від сміття і ріжемо на розмір трохи менше розміру ягоди.
Сама копітка частина приготування – фарширування агрусу горіхами. Коли ця процедура виконана, викладаємо фарширований аґрус в таз, в якому пізніше будемо варити варення.
Готуємо сироп. У каструлі на малому вогні доводимо до однорідної консистенції цукор і воду, трохи помішуючи до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться і сироп не стане абсолютно прозорим.
Приготованим гарячим сиропом відразу заливаємо начинені ягоди і залишаємо так на ніч або можна навіть на добу. Ягодам необхідно насититися.
Після настоювання, у таз додаємо казкову зірку бадьяна, який дасть неповторний аромат і легку нотку прянощі. Ставимо ягоди в сиропі на плиту, на повільний вогонь. Доводимо до кипіння, помішуючи дерев’яною лопаткою. Даємо покипіти пару хвилин і вимикаємо конфорку.
Прибираємо бадьян в бік і розливаємо наше чудове варення в заздалегідь підготовлені стерилізовані банки. Закатуємо, якщо хочемо законсервувати або щільно закручуємо і зберігаємо в холодильнику. З даних інгредієнтів виходить півтора літра смачного варення.
Приємного апетиту!
Царське варення з аґрусу
Варення не просто так називається царською. По легенді, воно було улюбленим ласощами Катерини II. Імператриця була так вражена смаком і кольором цього десерту, що за такий рецепт подарувала своїй куховарці перстень із смарагдом. Друга назва царського варення Смарагдове.
Склад:
- Зелений агрус – 1 кг
- Волоські горіхи – 0,5 склянки
- Цукор-пісок – 1,2 кг
- Вода – 500 мл
- Вишневі листя – 20 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Вишневі листя гарненько промиваємо під проточною водою, викладаємо в каструлю, заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. Після того, як відвар закипить – вимикаємо його і накриваємо кришкою.
Крок 2. На сковороді злегка обсмажуємо горіхи, висипаємо на обробну дошку, даємо трохи часу охолонути і ріжемо ножем на невеликі шматочки.
Крок 3. Щоб варення вийшло справді царським – нам потрібні щільні, тверді і нестиглі зелені ягоди. Перебираємо аґрус, відрізаємо хвостики, промиваємо ягоди і опрокидываем їх на друшляк, даємо стекти зайвій воді.
Крок 4. Потім шпилькою або шпилькою через отвір видаляємо м’якоть і кісточки, акуратно, намагаючись не пошкодити ягоди.
Крок 5. Начиняємо кожну ягоду шматочком волоського горіха. Кропітка робота, але царський частування того варто. Фаршировані ягоди укладаємо в таз, в якому будемо готувати.
Крок 6. За цей час відвар з вишневих листя охолоне. Його необхідно процідити, прибрати листя, поставити на вогонь. Помішуючи, тонкою цівкою додаємо в нього цукор, доводимо до кипіння і варимо сироп кілька хвилин. Завдяки вишневому відвару він придбає приголомшливий бурштиновий відтінок.
Крок 7. Готовим сиропом заповнюємо таз з раніше підготовленим аґрусом. Даємо охолонути при кімнатній температурі, потім ставимо в прохолодне місце на добу. За цей час ягоди добре просочаться.
Крок 8. Після закінчення цього часу необхідно довести до кипіння нашу заготовку і варити хвилин 8-10 на маленькому вогні, помішуючи дерев’яною лопаткою.
Крок 9. Коли варення охолоне – розкладаємо царський частування по банкам. Таке частування можна сміливо подавати до святкового столу або піднести як подарунок дорогим людям!
Приємного апетиту!
Варення з агрусу з горіхами і апельсином
На зиму хочеться максимально зберегти вітаміни і користь ягід і фруктів. Це варення стане відмінним пригощанням і засобом для зміцнення імунітету і вітамінним коктейлем.
Склад:
- Ягоди агрусу – 500 гр.
- Волоські горіхи – 200 гр.
- Цукор-пісок – 5 ст.
- Апельсин – 1 шт.
- Вода – 1 склянка
Процес приготування:
Крок 1. Перебираємо і заливаємо агрус холодною водою, щоб відокремилася вся пил, видаляємо хвостики і зайвий сміття.
Крок 2. Апельсини вимиваємо, цедру тремо на крупній тертці, розрізаємо м’якоть на частини і витягаємо з неї кісточки.
Крок 3. Горіхи розрізаємо ножем на обробній дошці. Ставимо на середній вогонь сковорідку і добре її розжарюємо, обсмажуємо волоські горіхи, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою до ніжно-золотавого кольору.
Крок 4. Коли компонент буде готовий, вимикаємо конфорку і залишаємо горіхи остигати до кімнатної температури.
Крок 5. Подрібнюємо аґрус, цедру, м’якоть апельсина і волоські горіхи в блендері, комбайні або пропускаємо через м’ясорубку.
Крок 6. Розміщуємо всю масу в миску і додаємо цукор і воду, розмішуємо дерев’яною лопаткою і нагріваємо до закипання.
Крок 7. Кип’ятимо 10 хвилин, вимикаємо і даємо настоятися кілька годин. Другий раз необхідно проварити ще 10 хвилин на середньому вогні.
Крок 8. Розкладаємо ароматне, смачне і корисне варення з скляним простерилизованным банкам.