Шовковиця – це смачна і корисна ягода. Варення з шовковиці містить велику кількість вітамін групи Е, В, калію. Воно не викликає алергічних реакцій, тому рекомендовано для вживання дітям з півроку. Також варення має заспокійливу і протизапальну властивості. Шовковиця не має особливого вираженого смаку, тому варення додають різноманітні смакові добавки, такі як: ванілін і лимонну кислоту.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Шовковиця – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Вода – 300 мл
- Ванілін – 5 гр.
Процес приготування:
Як приготувати варення з білої шовковиці? Для приготування варення слід вибирати твердуваті не перезрілі плоди шовковиці, щоб під час приготування вони не втратили свою форму. Ягоди перебираємо, відокремлюємо від плодоніжок, у деяких сортів шовковиці довгі хвостики – відрізаємо їх ножицями, щоб не пошкодити ягоди.
Викладаємо ягоди в друшляк і промиваємо під струменем прохолодної проточної води. Після чого залишаємо ягоди в друшляку, щоб стекла зайва волога.
У сотейник наливаємо воду, ставимо на вогонь, доводимо її до кипіння і засипаємо цукор. Перемішуємо вміст сотейника ложкою і проварюємо кілька хвилин до повного розчинення цукру, після чого знімаємо сироп з вогню.
Даємо сиропу охолонути протягом 4-5 хвилин. Потім додаємо сироп ягоди шовковиці, перемішуємо дерев’яною ложкою і залишаємо масу до повного охолодження при кімнатній температурі.
Після того, як варення охолоне, ставимо сотейник на середній вогонь, доводимо варення до кипіння, періодично помішуючи його дерев’яною ложкою, проварюємо 2-3 хвилини і знімаємо з вогню. Такі дії проробляємо 3-4 рази. Проварюючи варення в останній раз, в кінці варіння додаємо ванілін, проварюємо хвилину і знімаємо з вогню.
Гаряче варення розливаємо по попередньо простерилизованным банкам, закриваємо прокип’яченими кришками. Банки перевертаємо догори дном і залишаємо до повного охолодження. Після чого прибираємо банки в темне прохолодне місце на зберігання.
Варення Варення з шовковиці