Користь ягоди-чорниці давно не секрет. Але як же бути людям, яким з різних причин не можна їсти солодке. Ми підготували для вас приголомшливий рецепт варення без цукру. Ласуєте смачною і натуральній ягодою у власному соку без шкоди для здоров’я і фігури.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Чорниця – 2 кг

Процес приготування:

Щоб приготувати варення з чорниці без цукру, видаліть з чорниці сміття і промийте ягоди під проточною холодною водою. Залиште ягоди в друшляку, щоб вода скла.

В цей час стерилізуйте маленькі (500, 700 мл) банки і прокип’ятіть 15 хвилин кришки.

Покладіть ягоди в банки і накрийте кришками. У широку каструлю наберіть воду, покладіть на дно серветку і поставте на вогонь. Поставте банки в каструлю і закип’ятити воду. Вогонь зменшіть і зніміть кришки.

Ягоди поступово будуть увариваться, підсипте ще чорницю в банки і знову прикрийте кришками.

Тримайте банки в каструлі 40 хвилин від початку закипання.


Діставайте акуратно по 1 банці і закручуйте кришками. Переверніть банку на бік і трохи покатайте, потім переверніть догори дном і накрийте ковдрою до повного охолодження.

Приємного апетиту!

Варення Варення з чорниці на зиму Чорниця на зиму