Якщо ви ніколи не були фанатом домашніх компотів, вам варто прочитати даний рецепт. Він здатний змінити вашу думку та поселити в вас любов до цього напою. Вам варто приготувати рецепт один раз, і він точно стане частиною вашого основного меню.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Чорниця – 270 гр.
  • Ванільний цукор – 1 ст. л.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Вода – 2,3 л.

Процес приготування:

найтривалішим і нудним процесом є обробка ягід. Щоб прискорити це дія, пересипте чорницю в таз або велику тарілку. Огляньте її на наявність зіпсованих плодів. Видаліть їх від інших ягід. Після цього залийте чорницю водою. На поверхню повинен спливти різне сміття, який міг знаходитися серед ягід. Ви можете прибрати його з допомогою шматка звичайної ганчірки. Поміняйте воду. Залиште в ній чорницю приблизно на 30 хвилин. Після цього кілька разів промийте ягоди. Розстеліть на столі рушник і викладіть на нього чорницю. Залиште на ньому ягоди до повного висихання.

Банки промиваємо з харчовою содою або миючим засобом. Наповніть каструлю невеликою кількістю холодної води. Поставте її на вогонь. Коли вода закипить, обшпарте окропом банки і кришки. Подальша стерилізація буде проходити за допомогою пари. Наповніть чайник водою і поставте його на вогонь. Коли вода почне кипіти, розмістіть на його носику банку таким чином, щоб її наповнював пар. Залишіть банку в такому положенні приблизно на 5 хвилин. Після цього поставте її на рушник, який потрібно заздалегідь розстелити на столі. Витирати банки не потрібно. Вони дуже швидко висихають.

Для компоту нам необхідно приготувати цукровий сироп. Налийте в каструлю воду. Перенесіть її на плиту. Дочекайтеся, коли вода почне закипати. Після цього починаємо додавати цукор. Постійно розмішуйте сироп, щоб кристали швидко розчинялися. Не варто додавати весь цукор відразу. Найкраще робити це поступово. Засипаємо в каструлю ванільний цукор. Він додасть нашому компоту дуже приємний і насичений аромат, який буде відповідати смаку. Потім додаємо до розчину лимонну кислоту. Завдяки цьому інгредієнту компот точно вартий до зими і зможе порадувати вас своїм смаком через кілька місяців. Коли цукровий сироп буде готовий, вимкніть вогонь і зніміть каструлю з плити. Бажано процідити розчин через марлю або сито. Так компот вийде дуже прозорим.

Розподіліть ягоди по банкам. Прослідкуйте, щоб їх кількість була приблизно однаковою. Залийте чорницю цукровим розчином. Накрийте банку кришкою. На дно каструлі постеліть невеликий шматочок тканини. Поставте на нього банку. Перемістіть цю конструкцію на плиту. Залийте воду. Дочекайтеся, коли вода почне кипіти. Зменшіть вогонь. Залиште банки в такому положенні приблизно на 20 хвилин. Коли час вийде, перемістіть їх на стіл і закрутіть кришку. Слідкуйте за тим, щоб на поверхні банок не з’явилися тріщини. Якщо ж це відбудеться, замініть ємність. Переверніть банки і поставте їх на рушник. У такому положенні кришки будуть піддаватися додаткової термічної обробки. Цьому сприяє гарячий компот. Загорніть банки в плед або рушник. Дочекайтеся, коли банки повністю охолонуть. Перенесіть їх в прохолодне й сухе місце. Там компот зможе дотриматися до самої зими.

Смачний напій з чорниці готовий. Приготувавши його один раз, ви точно вирішили повторити це рецепт. Запасіться продуктами і починайте готувати. Бажаємо вам удачі!

Компоти Чорниця на зиму