Ягоди чорниці та лохини мають дуже схожий зовнішній вигляд і смакові якості. Варення з них виходить ніжне і не гірчить. При правильному приготуванні це варення тривалий час зберігає свої смакові якості і не зацукрувався. Готується воно способом 2-кратної варіння.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Чорниця – 0.5 кг
  • Лохина – 0.5 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Лимонний сік – 1 ч. л.

Процес приготування:

Готувати варення з чорниці та лохини легко! Ягоди чорниці та лохини ретельно переберіть, особливо коли вони зібрані комбайном. Видаліть весь дрібний сміття та пошкоджені ягоди. Потім промийте їх проточною водою.

Підготовлені ягоди перекладіть в каструлю для варіння варення і засипте їх розрахованим кількістю цукру. Каструлю прикрийте серветкою і залиште ягоди в цукрі на 4 години, щоб вони дали достатньо свого соку.

Після закінчення цього часу каструлю з ягодами поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Зніміть всю пінку з поверхні. Поваріть варення протягом 10-15 хвилин на маленькому вогні. При варінні варення несильно перемішувати дерев’яною ложкою. Потім вимкніть вогонь і залиште варення на 4 години, щоб ягоди охололи.

Потім повторно варення доведіть до кипіння на середньому вогні і поваріть ще 10-15 хвилин, вже на маленькому вогні. До кінця варіння налийте в варення сік лимона або трохи лимонної кислоти і можете додати ванілін.

Будь-яким способом стерилізуйте банки.

Гаряче варення розлийте по банках і герметично закупорьте їх. Потім варення остудіть і перенесіть на зберігання.

Приємного чаювання!

Варення Чорниця на зиму Чорниця протерта з цукром на зиму