Тим, хто любить експериментувати, варення з кульбаб з м’ятою точно припаде до смаку. За зовнішнім виглядом це ласощі нагадує мед – така ж густа і золотисте. М’ята додає тонкий присмак свіжості, а лимони – легку кислинку. Докладну інструкцію з приготування, у супроводі фото, наводимо в цьому рецепті, щоб кожна господиня з легкістю могла приготувати таке варення.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Квіти кульбаб – 200 шт.
- М’ята свіжа – 25 гілок
- Цукор-пісок – 1 – 1.5 кг
- Вода – 1 л
- Лимон – 1 шт.
Процес приготування:
Щоб приготувати варення з кульбаб з м’ятою, готуємо продукти для варення. Для цього квіти кульбаб ретельно перебираємо від можливих домішок. Стебла, якщо вони залишилися, зрізаємо, потрібні тільки квіти з чашолистками. Гілочки м’яти вибираємо молоді, з невеликими листям і ніжними стеблами – така зелень більш ароматна. Найбільший аромат здатна дати перцева м’ята.
Окремо варто згадати про умови збору кульбаб. Краще це робити в травні: саме в цей період в одуванчиках міститься максимальна кількість цінних речовин. Добре, якщо квіти будуть зібрані з ранку до обіду, у цей час в них знаходиться найбільша кількість нектару. Все це справляє свій вплив на поживний склад і смакові характеристики готового варення. Також переконайтеся, що місце, в якому ви збираєте квіти, екологічно чисте і знаходиться на достатньому видаленні від доріг, фабрик та інших джерел забруднень. Після того, як кульбаби для варення зібрані, не варто затягувати з початком приготування, щоб сировина не втратило вітамінів.
Кульбаби ретельно промиваємо холодною проточною водою. Даємо стекти рідини і злегка віджимаємо.
Укладаємо їх у широку каструлю, заливаємо чистою холодною водою і ставимо на плиту: на максимальній температурі нагріваємо до кипіння.
Поки кульбаби з водою нагріваються, гілочки м’яти промиваємо, листя обриваємо, стебла викидаємо.
Листя м’яти додаємо в каструлю з кульбабами.
Коли суміш закипить, температуру плити встановлюємо, як середньо-низьку, і варимо при періодичному помішуванні протягом години.
До кінця варіння рідина стає добре помітним зеленим відтінком, квіти і листя м’яти набувають певну ступінь прозорості.
відвар Проціджуємо через дрібне сито в окрему каструлю. Важливо, щоб рідина не потрапили частинки листя або квітів, вона повинна бути повністю чистим. Для цього може знадобитися процідити відвар кілька разів або скористатися марлею.
Ставимо проціджений відвар на плиту.
Всипаємо цукор, доводимо до кипіння і при періодичному помішуванні варимо протягом п’ятдесяти хвилин.
Лимон промиваємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими четвертинками разом з шкіркою. Кісточки необхідно вийняти і викинути.
Додаємо нарізані лимони в каструлю.
Варимо варення ще десять хвилин.
Готове варення виливаємо в пастеризованную банку, закатуємо і даємо охолонути. Зберігаємо в холодному місці.
Приємного апетиту!
Варення Варення з кульбаб