Будь-які страви, приготовані з додаванням чорної горобини, вважаються, чи не лікувальними в багатьох куточках нашої величезної країни. Ягоди містять величезну кількість вітамінів і мікроелементів, яких більше немає ні в якій іншій ягоді, що росте в нашому кліматі. А в поєднанні з яблуками, можна приготувати не тільки корисний десерт, але ще і дуже смачний.
Інгредієнти: на 2 л.
- Ранетки – 500 гр.
- Чорноплідна горобина – 1 кг
- Цукор-пісок – 1,5 кг
- Вода – 500 мл
- Лимонна кислота – 0.5 ч. л.
Процес приготування:
Готувати варення з ранеток і черноплодки на зиму просто! Горобину ретельно перебираємо, залишаючи тільки цілі і щільні плоди, прибираємо листочки і гілочки. Добірну ягоду промиваємо і відкидаємо на друшляк, прямо в такому вигляді опускаємо в каструлю з окропом і залишаємо на 4-6 хвилин. Потім виймаємо і опускаємо в дуже холодну воду до повного охолодження.
Воду, в якій бланшировалась черноплодка – не виливаємо, а готуємо з неї сироп. У відвар всипаємо півкілограма цукрового піску, ретельно перемішуємо і на повільному вогні доводимо до кипіння.
У киплячий сироп додаємо ягоди і варимо не більше 4-5 хвилин, потім знімаємо з плити і залишаємо мінімум на 10 годин просочуватися.
Після закінчення часу, повертаємо тару на вогонь, додаємо ще кілограм цукру і доводимо до кипіння.
Ранетки промиваємо, знімаємо шкірку і вирізаємо серцевину разом з насінням, нарізаємо невеликими кубиками.
У посуд з горобиною додаємо підготовлені яблука і акуратно перемішуємо.
Після того, як маса закипить, уварюють до бажаної консистенції (від 15 до 30 хвилин). За кілька хвилин до вимкнення вогню, додаємо лимонку і ще раз все розмішуємо.
Гаряче варення розливаємо по заздалегідь простерилизованным банкам і закручуємо. Зберігаємо в темному і сухому місці без потрапляння прямих сонячних променів.
Приємного аппетита!