Черешня – це та ягода, яку найсмачніше їсти в свіжому вигляді. Варення з неї може здатися нудними і неароматным. Але якщо підійти до процесу творчо і провести поетапну щадну варку, а також додати лимон, то варення виходить не просто смачним, але ще і неймовірно красивим. Ягідки набувають напівпрозорий склоподібний вид і м’які, але досить щільну текстуру. А лимон додає відсутню кислинку і тонкий цитрусовий аромат.


Інгредієнти: на 2.5 л.

  • Черешня жовта (без кісточок) – 2 кг
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1,5 кг

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування варення з жовтої черешні з лимоном? Ягоди жовтої черешні перебираємо: сміття, плодоніжки і випадковий викидаємо сміття, дефектні плоди витягуємо. Видаляємо кісточки. Зручно це робити спеціальним пристосуванням – косточковыталкивателем.

Очищену черешню поміщаємо в посуд для варіння варення і засипаємо цукровим піском. Посуд накриваємо рушником і залишаємо при кімнатній температурі на п’ять-шість годин. За цей час черешня виділить сік і її вже можна ставити на плиту для варіння.

Нагріваємо черешню з цукром на середній температурі плити при періодичному помішуванні. Поступово доводимо масу до кипіння і варимо хвилин десять, кипіння при цьому повинно бути неактивне. Потім вимикаємо плиту і даємо варенню повністю охолонути. Зазначену послідовність повторюємо ще два рази.

Лимон промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо його тонкими пластинками, попутно видаляючи всі кісточки, так як вони гірчать в готовому варення. При останньої, третьої варіння додаємо нарізаний лимон і варимо також десять хвилин.

Готове гаряче варення фасуємо за чистим сухим банкам і закриваємо сухим стерильним кришками. Охолоджені банки з варенням прибираємо в прохолодне темне місце для зберігання.

Варення Варення з жовтої черешні Варення з черешні без кісточок Варення з черешні з лимоном Варення з черешні з цілими ягодами без кісточок на зиму Черешня на зиму