Солодкі вареники з різними ягодами обожнюють як діти, так і дорослі. Вареники можна приготувати з будь-якою начинкою на ваш смак. В залежності від того солодкі або солоні вареники ви робите, вони можуть бути як смачним десертом або варіантом сніданку, так і гарячим головним блюдом. Я хочу запропонувати рецепт вареників з чорницями без яєць.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Кефір – 200 мл
  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Масло вершкове – за смаком
  • Для начинки: –
  • Чорниця – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Сир – 200 гр.

Процес приготування:

Готувати вареники з чорницею без яєць легко! Підготуйте всі необхідні інгредієнти для приготування вареників з чорницями без яєць.

Приготуйте тісто. Кефір заздалегідь дістаньте з холодильника і дайте йому нагрітися при кімнатній температурі. Вилийте в глибоку ємність, додайте борошно пшеничне, харчову соду і сіль. Ретельно перемішайте.

Потім викладіть тісто на суху чисту робочу поверхню столу, добре вимісіть, накрийте харчовою плівкою і залиште відпочити на півгодини.

Чорницю ретельно переберіть, викладіть на сито, акуратно промийте і дайте стекти зайвої рідини. Викладіть в глибоку миску, додайте сир і цукровий пісок. Акуратно перемішайте. Якщо будете використовувати заморожені ягоди, то їх не потрібно заздалегідь розморожувати.

Відпочиле тісто розкачайте на чистій сухій поверхні з допомогою качалки в пласт товщиною 3-5 міліметрів. Виріжте склянкою кружечки.

В центр викладіть чорнично-сирну начинку. З’єднайте вільні краї тіста і добре заліпіть їх, щільно притискаючи пальцями. Або використовуйте спеціальне пристосування для ліплення вареників. Поки ліпіть вареники, поставте на середній вогонь каструлю з водою, доведіть до кипіння.

Щоб начинка не витікала, такі вареники краще всього готувати на пару. Ґрати для варіння на пару змастіть невеликою кількістю рослинного масла. Акуратно викладіть вареники на невеликій відстані один від одного. Встановіть решітку в каструлю і накрийте кришкою, готуйте приблизно 10 хвилин.

Обережно зніміть гарячі вареники з решітки і викладіть на тарілку. Готові вареники з чорницею змастіть вершковим маслом і подавайте на стіл порційно зі сметаною або з натуральним йогуртом.

Приємного насолоди!

Вареники Вареники з чорницею Ледачі вареники з сиру Тісто для вареників без яєць Тісто для вареників з сиром Тісто для вареників на воді