Якщо у вас є трохи вільного часу і ви хочете порадувати близьких смачним домашнім стравою, то варто приготувати вареники. Начинку можна взяти будь-яку. Це зараз ми бачимо в магазині вареники трьох видів: з картоплею, сиром та солодкі з вишнею. А в давні часи варіантів начинки для вареників було безліч: варений горох, квасоля, пшоно, гречка і навіть сало, обсмажене з борошном. З солодких начинок були популярні будь-які види ягід, а так само сухофрукти. Приготуємо традиційні вареники з картоплею. Це ситне блюдо припаде до смаку і досвідченим дорослим і примхливим дітям.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Вода – 1 склянка
  • Сіль – 1 щіпка
  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Яйце – 1 – 2 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Масло вершкове або Олія рослинна –

Процес приготування:

Як приготувати вареники з картоплею на воді з яйцями? Картоплю очистити, нарізати великими скибочками і відварити в солоній воді. Розім’яти як на пюре, але молоко і вершкове масло не додавати!

Цибулину дрібно порізати і обсмажити до золотистого кольору на сковороді в рослинній олії з додаванням вершкового.

Змішати обсмажені цибулю з размятым картоплею, залишити остуджуватися.
Далі замісимо тісто. Склянку борошна просіяти гіркою в широку миску.

У центрі гірки зробити поглиблення, розбити туди 2 яйця, додати пів чайної ложки солі, перемішати.

Поступово влити в суміш склянку води, замісити тісто. По мірі необхідності підсипати борошно, щоб вийшло круте тісто.

Сформувати з тіста кулю і поставити його на холод на півгодини (але не в морозилку), зверху прикрити рушником.

Приступимо до ліплення вареників.
Тісто розкачати в пласт, товщиною приблизно 3 мм Краще це зробити на великій дерев’яній дошці. Склянкою з гострими краями вирізати з тіста акуратні гуртки.

Взяти гурток, трохи розім’яти його в руках, щоб він став тонше і більше. Потім кладемо в центр начинку з картоплі з обсмаженою цибулею.

Складаємо гурток з начинкою навпіл, защипуємо краю. Для краси і міцності можна краю красиво загорнути.

У велику каструлю налити достатню кількість води, посолити. У киплячу воду акуратно, по одному закинути вареники. Після того, як вареники спливуть, поварити ще 3 хвилини на маленькому вогні.

В гарячі вареники додати вершкового масла. Подавати зі сметаною.

Можна зварити не все відразу. Залишилися вареники поставити в морозилку прямо на тарілці або дошці. Після того як вони замерзнуть, скласти в пакет і варити по необхідності. Варто раз витратити трохи часу на приготування цієї страви, і потім у будь-який момент можна відварити смачних домашніх вареників. Приємного апетиту!

Вареники Вареники з картоплею і цибулею Тісто для вареників Тісто для вареників з картоплею Тісто для вареників з картоплею на воді з яйцями Тісто для вареників на воді Тісто для вареників на воді з картоплею