Великий яскравий і соковитий відкритий пиріг із дріжджового тіста з вишнею буде і радістю для вашої родини, і десертом на святковому столі. Тісто можна взяти готовим або замісити своїми руками, а вишня підходить будь-яка, тільки без кісточок.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Для тіста: –
- Борошно – 800 гр.
- Сухі дріжджі – 60 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Цукор-пісок – 7 ст. л.
- Молоко коров’яче – 1 склянка
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Ванілін – за смаком
- Для начинки: –
- Вишня – 1 кг
- Цукор-пісок – 250 гр.
- Крохмаль картопляний – 3.5 ст. л.
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування відкритого пирога з дріжджового тіста з вишнею? Спочатку підготуйте вишневу начинку для пирога. Ягоди вишні обполосніть холодною водою і будь-яким способом видаліть кісточки. Сік, що залишився після цієї процедури, вилийте в чашку. Його повинно бути 100 мл, якщо не вистачає, то долийте воду до цього обсягу.
Вишню перекладіть в глибоку сковорідку, засипте цукром і на мінімальному вогні при помішуванні доведіть ягоду, а вона дасть багато соку, до кипіння. У чашці із соком розмішайте потрібну кількість крохмалю. Потім його тонким струменем перелийте до киплячої вишні, перемішайте і після закипання вогонь вимкніть.
Тепер займіться тестом. У посуд для замішування тіста налийте підігріте молоко, розкришите рукою в нього пресовані дріжджі, насипте 2 ложки цукру і 200 г борошна. Лопаткою ці інгредієнти перемішайте і залиште на 20 хвилин в теплі, щоб дріжджі активувалися. Це буде опара для тесту.
В іншу невелику посуд пересипте інший цукор, покладіть до нього розм’якшене вершкове масло, розбийте яйця і додайте дрібку солі. Віночком ці здобні інгредієнти добре перемішайте.
У підійшла опару перекладіть здобну складову тіста і лопаткою все добре перемішайте.
Потім насипте решту борошна, просіяти її на сито, додайте трохи ваніліну і рослинного масла і замісіть тісто до однорідного стану. Спочатку вимішуйте лопаткою.
Потім перекладіть його на стільницю і завершіть процес замісу руками. Поверніть тісто колобком, прикрийте серветкою і на 1 годину поставте в теплому місці. За цей час тісто один раз обімніть.
Після закінчення цього часу можете приступати до формування пирога. Тісто розділіть на 2 частини. Одну частину розкачайте в прямокутник відповідно вашій формі для випічки і укладіть його, формуючи бортики.
Потім поверх цього листа тіста рівним шаром викладіть вишневу начинку.
Іншу частину тіста розкачайте в тонкий пласт і зробіть надрізи, щоб вийшла сіточка.
Цю сіточку помістіть поверх вишневої начинки, декоруйте фігурками з тіста, і все намажте збитим яйцем.
Випікайте пиріг у духовці, розігрітій до 200°С, протягом 45-55 хвилин, що залежить від вашої плити. На режимі з конвекцією часу на випічку потрібно менше.
Відкритий пиріг з вишнею з дріжджового тіста набагато остудіть, вийміть з форми і можете подавати до столу.
Смачною і вдалою випічки!