В’ялені помідори – це страви середземноморської кухні, яке здобуло велику популярність у багатьох країнах, завдяки своєму приголомшливому смаку. В’ялені помідори з легкістю можна придбати в магазині, однак, ціни на них трохи кусаються. Пов’язано це з тим, що з 2 кг. свіжих помідорів виходить не більше 500 грамм в’ялених. Крім цього, для їх консервації використовуються якісні прованські трави і нерафінована оливкова олія. Тому, якщо у вас є свій присадибну ділянку, ви зможете приготувати в’ялені помідори без особливих витрат на основний продукт і покуштувати цей делікатес.
Інгредієнти: на 0.5 л.
- Помідори свіжі – 2 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Прованські трави – 1 ст. л.
- Часник – 5 – 6 зуб.
- Масло оливкова – 250 мл
Процес приготування:
Як приготувати в’ялені помідори в електричній сушарці на зиму? Для заготівлі в’ялених помідорів рекомендує відбирати м’ясисті, щільні сорти помідорів невеликих розмірів. Промиваємо помідори під прохолодною проточною водою, викладаємо на кухонний рушник і залишаємо на 15-20 хвилин, щоб вони обсохнули від води. Потім кожен помідор розрізаємо навпіл і видаляємо серцевину.
В ступці змішуємо сіль і прованські трави і розтираємо їх товкачем. Потім викладаємо половинки помідорів на піддони сушарки так, щоб між ними залишалося небагато місця для циркуляції повітря між рівнями. У кожну половинку помідора додаємо по дрібці спецій з сіллю.
Встановлюємо піддони електросушарки на базу, виставляємо температуру 60-70 градусів, закриваємо кришку і включаємо. Не забуваємо кожні 1-1,5 години міняти рівні між собою, так як на нижніх ярусах процес сушіння відбувається швидше. Через 5-6 годин помідори будуть досить підв’ялені. При натисканні на м’якоть з них не повинна виділятися волога.
Оливкова олія наливаємо в сотейник і ставимо на повільний вогонь. Нам необхідно його розігріти, але не кип’ятити. В масло додаємо очищені й розрізані навпіл зубчики часнику. Після того, як масло добре розігріється – зубчики часник видаляємо. Баночки для помідор промиваємо питною содою, споліскують чистою водою і стерилізуємо зручним способом. Потім на дно простерилізованих баночок укладаємо трохи спецій і щільно укладаємо помідори, заливаємо їх теплим маслом. Кілька разів постукаємо баночкою про робочу поверхню, щоб усі вийшли бульбашки повітря з банки і щільно закорковуємо її прокип’яченої кришкою. Залишаємо помідори при кімнатній температурі до повного охолодження масла. Після чого прибираємо їх на зберігання в холодильник, де помідори можуть зберігатися всю зиму. Повністю до вживання помідори будуть готові через 1,5-2 тижні. Вони напитаются ароматами прованських трав і оливкової олії і знайдуть необхідну консистенцію.
В'ялені помідори в оливковій олії В'ялені помідори в олії В'ялені помідори з прованськими травами Помідори часточками без стерилізації Різані помідори на зиму Салат з помідорів з цибулею на зиму Салат з помідорів з часником на зиму Салат з помідорів пальчики оближеш