Закатати вишні у власному соку на зиму – значить забезпечити себе вітамінами на довгий час вперед. Ягоди для заготовок краще брати вже без кісточок, щоб заощадити місце в банках і не витрачати час взимку, дістаючи зайве ложкою. Багато господинь думають, що зробити таку закатку без цукру неможливо, т. к. це кращий консервант, проте є рецепти, що дозволяють зберегти вишню на зиму з максимальною користю для здоров’я.
Вишня у власному соку без кісточок і цукру на зиму стерилізована
Цей спосіб консервування є самим безпечним для здоров’я, тому що при високій температурі всі шкідливі мікроорганізми гинуть, а корисні властивості плодів зберігаються. Вишня, приготовлена таким способом, залишається ароматної і смачної протягом всієї зими.
Інгредієнти:
Інгредієнти: на 1 л.
- Вишня (на 1 л) – 1 кг
Процес приготування:
Як приготувати вишні у власному соку без кісточок, без цукру на зиму? Для приготування краще взяти вишню соковитих м’ясистих сортів. Ягоди перебрати, прибрати всі пригнічені, зіпсовані, які мають будь-які дефекти. Промити залишилися цілі вишні водою, дістати кісточки. Потрібно зважувати вже без кісточок. Сік, який виділяється з ягід, треба залишити.
Банки попередньо добре вимити, простерилізувати і просушити. Розкласти оброблену вишню по банкам. Накладати потрібно, досить щільно утрамбовувавши.
На 1 літрову банку може піти трохи більше або менше 1 кг ягід вишні в залежності від сорту. Зверху на ягоди в банки заливається сік, який вишня пустила при відділенні кісточок. Поставити банки у велику широку каструлю, бажано з товстим дном, яке можна застелити непотрібним шматком тканини. Накрити банки з вмістом металевими кришками, залити воду в каструлю. Рівень води повинен покривати приблизно 2/3 висоти банок, закриваючи їх «плечі». Включити вогонь і дочекатися закипання води. Після цього потрібно зменшити вогонь до середнього і стерилізувати банки з вмістом близько 20 хвилин.
Далі банки з готовим продуктом необхідно відразу ж закрутити або закатати і залишити остигати, перевернувши догори дном і загорнувши в ковдру або просто залишивши в теплому темному місці. Зберігаються такі заготовки згодом, у прохолодному місці в квартирі або підвалі приватного будинку. Використовувати готову вишню можна в приготуванні випічки, вареників, а також додавати у коктейлі або смузі взимку.
Приємного апетиту!
Алкогольна вишня у власному соку на зиму без стерилізації
Такий варіант стане оригінальною заміною традиційному варенню. При приготуванні не використовується цукор, а в якості підсолоджувача виступає мед. Ягоди мають приємний, злегка терпкий присмак, надавати хорошим алкоголем.
Склад:
- Вишня – 1,5 кг
- Коньяк – 0,75 л.
- Рідкий мед – 1 склянка
- Вода – 1 склянка
Процес приготування:
Крок 1. Вишню ретельно перебрати, викинути гнилу, переспелую і пошкоджену, видалити плодоніжки.
Крок 2. Решта ягоди добре промити, просушити, видалити кісточки. Потрібно дати вишні постояти деякий час, а потім злити сік. Ягоди без кісточок скласти у велику банку або відповідну бутель.
Крок 3. Налити зверху коньяк, герметично закрити ємність, прибрати на дозрівання в тепле темне місце. Коньяк бажано по можливості брати не самий дешевий, він передасть ягодам пікантні аромати свого букета.
Крок 4. По закінченні 2 тижнів потрібно приготувати сироп: з’єднати мед з водою і довести до кипіння, остудити. Мед береться натуральний рідкої консистенції, самий ароматний – липовий або гречаний.
Крок 5. Далі необхідно злити коньяк і вишневий сік, об’єднати їх з остившім сиропом, процідити через складену в кілька разів тканину або марлю і знову залити вишню отриманою рідиною.
Крок 6. Через 2 тижні заготовку можна відкривати і вживати в їжу. Така алкогольна вишня прекрасно підійде, як верства в торти та іншу випічку.
Приємного апетиту!
Вишня у власному соку без кісточок і цукру (класичний рецепт)
Часто, вишню при підготовці до консервації трохи уварюють, щоб забезпечити тривалий безпроблемне зберігання без спеціальних умов. Цей вид обробки не пригнічує смакові властивості ягід і дозволяє закатати на зиму заготівлю без підвищення калорійності.
Склад:
- Вишня – 5 л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготувати каструлю або сотейник з товстим дном, щоб уникнути пригорання маси.
Крок 2. Скляні банки помити з содою, обдати окропом, добре просушити.
Крок 3. Оглянути вишню на предмет дефектів, будь-які підозрілі ягоди викинути. Дістати кісточки. Вишневий сік дуже стійко проникає в тканини, тому кісточки рекомендується діставати в глибокій посуді і робити це не руками, а за допомогою коктейльної трубочки, зубочистки або спеціального пристосування.
Крок 4. Ягоди разом з соком поміщають в каструлю, ставлять на сильний вогонь. Після закипання, вишня вариться на повільному вогні ще 15 хвилин.
Крок 5. Далі необхідно перекласти масу за заздалегідь підготовленим банкам, закатати кришками.
Крок 6. Банки потрібно перевернути догори дном і помістити в темне місце для повільного остигання.
Крок 7. Приблизно через добу продукт можна переставити в місця подальшого зберігання (комори, льох або просто темний шафа).
Приємного апетиту!
Новости