Якщо ви любите аличу, варто спробувати закатати з неї на зиму не тільки варення, але і ароматну пряну закуску, яка на ура підійде до більшості других страв. Пряна, пікантна, соковита – така алича розкривається зовсім іншою своєю стороною. За смаком і текстурою м’якоті закуска може чимось нагадувати оливки.


Інгредієнти: на 4 л.

  • Алича – 4 кг
  • Лавровий лист – 8 шт.
  • Цукор-пісок – 6 ст. л.
  • Сіль – 4 – 5 ст. л.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Прованські трави – 4 – 5 ст. л.
  • Часник – 8 – 10 зуб.
  • Цибуля ріпчаста (дрібний) – 8 головок
  • Гвоздика – 8 бутонів
  • Перець чорний горошок – 16 шт.

Процес приготування:

Приступимо до приготування маринованої аличі з часником на зиму. Аличу перебираємо від випадкового сміття і зіпсованих плодів. Пускаємо в хід щільне, злегка недостиглі плоди. Ретельно промиваємо їх у проточній воді. Зубки часнику і цибулинки очищаємо від лушпиння.

Банки і кришки моєму і стерилізуємо будь-яким доступним способом. В чисті банки розкладаємо прованські трави, бутони гвоздики, горошини чорного перцю і лаврове листя.

Розподіляємо по банкам очищені й розрізані навпіл зубки часнику і цибулинки.

Підготовлені плоди аличі розкладаємо по банках слідом за травами.

Заливаємо крутим окропом, прикриваємо кришкою і залишаємо на п’ять хвилин для пропарювання.

Потім воду з банок зливаємо в окрему каструлю і зберігаємо. Для зливання зручно використовувати спеціальну кришку з отворами, щоб не обпектися. В каструлю, до злитої воді, додаємо сіль та цукровий пісок, доводимо маринад до кипіння. Додаємо лимонну кислоту, перемішуємо до розчинення і знімаємо з плити.

Киплячим маринадом заливаємо аличу в банках і щільно закручуємо кришками. Перевертаємо банки догори дном і залишаємо в такому вигляді повністю охолонути. Охолоджені заготовки прибираємо в льох або холодильник для зберігання. Рекомендуємо почати дегустувати закуску не раніше, ніж через півтора-два місяці. За цей час алича добре промаринується і розкриє весь свій смак.

Приємного апетиту!

Новости