Лагман – це гаряче ситне блюдо узбецької кухні, що складається з тушкованих овочів і м’яса, з великою кількістю підливи. Подається лагман традиційно з локшиною домашнього приготування. Але не завжди є достатньо часу для клопоту на кухні, тому іноді можна собі дозволити замінити якісь інгредієнти за обставинами. Наприклад, локшину беремо вже готову – це істотно заощадить час і зусилля.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Баранина – 500 гр.
  • Томати в соку – 3 шт.
  • Болгарський перець солодкий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Редька чорна – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Локшина рисова – 250 гр.
  • Вода – 500 мл
  • Сіль – за смаком
  • Зіра – за смаком
  • Коріандр – за смаком
  • Базилік сушений – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Зелень – для прикраси
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Як приготувати лагман з баранини в домашніх умовах? Для початку готуємо баранину: промиваємо її, обсушуємо і нарізаємо впоперек волокон на маленькі брусочки довгастої форми. Надлишок жиру краще зрізати. В ідеалі потрібно використовувати м’ясо молодого баранчика.

Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо і ріжемо ножем на тонкі півкільця. Болгарський перець промиваємо, звільняємо від насіння і вирізаємо плодоніжку. М’якоть нарізаємо тонкими смужками.

Редьку очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо соломкою.

Помідори промиваємо, видаляємо слід від плодоніжки і нарізаємо тонкими поперечними скибочками. Очищаємо і ріжемо тонкими шматочками також моркву.

В об’ємній товстостінної каструлі, казані або воке розігріваємо рослинне масло і опускаємо в нього нарізану ріпчасту цибулю. Зубчики часнику очистити, дрібно рубаємо ножем і додаємо до цибулі. Температура плити при обсмажуванні – середньо-висока, тому не забуваємо уважно стежити за процесом і помішувати.

Обсмажуємо цибулю з часником до легкого золотистого відтінку, після чого відправляємо до них шматочки баранини. Перемішуємо і злегка підрум’янюємо м’ясо.

Потім кладемо до м’яса підготовлені овочі: болгарський перець, помідори, моркву і редьку. Тушкуємо все разом п’ять хвилин і потім вливаємо вказану кількість води. Додаємо сіль, зіру, коріандр, сушений базилік і чорний мелений перець. Немає чітких норм щодо кількості доданих спецій – орієнтуйтеся на свій смак і індивідуальне сприйняття конкретних прянощів. Тушкуємо лагман двадцять-тридцять хвилин.

В окремій каструлі доводимо до кипіння підсолену воду. Опускаємо в окріп локшину. Варимо до готовності, відповідно до часу, зазначеного на упаковці. Відразу після варіння відкидаємо вироби на друшляк, даємо відвару стекти. Поливаємо локшину невеликою кількістю рослинного масла і перемішуємо.

В порційні підігріті миски розкладаємо спочатку відварену локшину, потім покриваємо її приготованим м’ясом з овочами, не забуваючи про підливу – лагман готовий.

Поверхня лагмана щедро посипаємо подрібненою зеленню кропу. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Лагман в казані Лагман з баранини в казані Лагман з баранини класичний Лагман з редькою Лагман по-узбецьки