Борщ, оселедець під «шубою», вінегрет – найпоширеніші рецепти з буряком. Деякі експериментують і готують з буряка інші менш звичні страви. Між тим, цей солодкий коренеплід можна успішно подавати на гарнір замість, наприклад, картоплі, а також і як самостійне блюдо. Пропонуємо буряк очистити, нарізати шматочками, присмачити спеціями з маслом і запекти в духовці до м’якості без фольги. Таке блюдо виходить ароматним, соковитим, характерним солодкуватим. Можна таку буряк подати на стіл в якості салату, а також використовувати у складі інших страв, де потрібно термічно оброблений коренеплід.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Буряк – 3 шт.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Прованські трави – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Як запекти буряк без фольги в духовці? Буряк ретельно промиваємо в проточній воді. Далі зрізаємо тонким шаром шкірку і залишки стебел біля основи. Обсушуємо кожен коренеплід паперовим рушником.

Нарізаємо буряк спочатку кружками товщиною в сім-вісім міліметрів, а потім – поперечними смужками шириною в п’ять-сім міліметрів. Виходить велика соломка. В цілому, звичайно, можна нарізати буряк будь-якої форми шматочками, але в брусочках вона виглядає особливо естетичною.

Беремо форму для запікання і викладаємо в неї брусочки з буряка. Рівномірно присипаємо сіллю за смаком і прованськими травами.

Далі поливаємо оливковою олією. Перемішуємо бурякову соломку, щоб кожен шматочок покрився травами, сіллю і маслом. Масло не тільки додасть блиск шматочках буряків, але і вбереже від пересихання при запіканні.

Духовку розігріваємо до температури 200 градусів.

Форму з буряком ставимо на середній рівень і запікаємо протягом двадцяти-тридцяти хвилин. За вказаний час запікання пару раз варто відкрити духовку і перемішувати шматочки буряків для рівномірного пропікання. До кінця готування беремо шматочок на пробу – якщо він досить м’який, то овоч готовий.

Дістаємо форму з духовки. Далі можна подати буряк в гарячому вигляді до птиці, картоплі, м’яса. Можна дати страві охолонути і сервірувати в якості холодної закуски, полив бальзамічним оцтом і додатковою кількістю оливкової олії. Також таку запечену буряк можна використовувати для приготування вінегрету, борщу або будь-якої іншої страви при необхідності.

Приємного апетиту!

Новости