Від обіду їжачками з фаршу з рисом в томатному соусі в духовці ніхто не відмовиться. Ніжні «їжачки», так і манять швидше сісти за стіл і зняти пробу. А спробувавши, зупинитися важко. До такого соковитого страви ідеально підходить картопляне пюре. На його тлі насичена томатна підлива і ароматні м’ясні кульки розкривають всю магію свого смаку. Не забуваємо про свіжу зелень при подачі – додаткові фарби на тарілки і натуральні вітаміни ще нікому не заважали.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Часник – 3 зуб.
  • Рис білий – 100 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Томатна паста – 1 ст.
  • Вода – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Кріп сушений – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Як приготувати їжачків з фаршу з рисом в томатному соусі в духовці? Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Одну цибулину відкладаємо для приготування соусу, а другу нарізаємо дрібними кубиками.

Морква також очищаємо, промиваємо і натираємо на крупній тертці.

На сковороді розігріваємо олію до гарячого стану і поміщаємо в нього цибулю з морквою. Обсмажуємо овочі до м’якості і до появи легкого рум’янцю.

Додаємо до овочів томатну пасту, перемішуємо і доводимо масу до кипіння.

В окремій ємності змішуємо борошно з водою в зазначеній кількості так, щоб не було грудочок.

Тонкою цівкою вливаємо борошняну суміш в сковороду до овочевої маси, не припиняючи помішувати, щоб не утворилися грудки.

Розмішуємо до однорідності, паралельно додаючи сіль, чорний мелений перець, сушений кріп. Доводимо соус до кипіння і пробуємо на смак. При необхідності досолює або додаємо спецій, потім знімаємо сковороду з плити.

Рис промиваємо й відварюємо до напівготовності у підсоленій воді. Орієнтовний час варіння – десять хвилин. Потім знову крупу промиваємо в холодній воді і даємо їй стекти.

У миску покласти м’ясний фарш, додаємо підготовлений рис, подрібнену цибулину, пропущений через прес часник, куряче яйце, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Ретельно вимішуємо фарш, домагаючись рівномірного розподілу компонентів по всій масі.

Потім формуємо кульки, відділяючи порцію фаршу і гарненько обкатуючи її між мокрими долонями. Сформовані тефтелі повинні бути гладенькими та щільними.

Форму для запікання змащуємо невеликою кількістю рослинної олії і викладаємо в неї підготовлені кульки з фаршу.

Поливаємо майбутніх «їжачків» приготованим томатним соусом, намагаючись рівномірно розподілити його по всьому периметру форми.

Духовку попередньо розігріваємо до температури 190 градусів. Форму встановлюємо на середньо-нижній рівень і запікаємо страву протягом сорока – сорока п’яти хвилин.

Готові тефтелі дістаємо з духовки і залишаємо на столі на десять-п’ятнадцять хвилин. За цей час страва злегка охолоне, настоїться, «їжачки» стануть соковитіше. При подачі посипаємо тефтелі рубаною зеленню і подаємо з улюбленим гарніром.

Приємного апетиту!

Їжачки з фаршу Їжачки з фаршу і рису Їжачки з фаршу і рису в духовці Їжачки з фаршу і рису з підливою в духовці