Від обіду їжачками з фаршу з рисом в томатному соусі в духовці ніхто не відмовиться. Ніжні «їжачки», так і манять швидше сісти за стіл і зняти пробу. А спробувавши, зупинитися важко. До такого соковитого страви ідеально підходить картопляне пюре. На його тлі насичена томатна підлива і ароматні м’ясні кульки розкривають всю магію свого смаку. Не забуваємо про свіжу зелень при подачі – додаткові фарби на тарілки і натуральні вітаміни ще нікому не заважали.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Фарш м’ясний – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Часник – 3 зуб.
- Рис білий – 100 гр.
- Морква – 1 шт.
- Томатна паста – 1 ст.
- Вода – 1 склянка
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Кріп сушений – 1 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Як приготувати їжачків з фаршу з рисом в томатному соусі в духовці? Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Одну цибулину відкладаємо для приготування соусу, а другу нарізаємо дрібними кубиками.
Морква також очищаємо, промиваємо і натираємо на крупній тертці.
На сковороді розігріваємо олію до гарячого стану і поміщаємо в нього цибулю з морквою. Обсмажуємо овочі до м’якості і до появи легкого рум’янцю.
Додаємо до овочів томатну пасту, перемішуємо і доводимо масу до кипіння.
В окремій ємності змішуємо борошно з водою в зазначеній кількості так, щоб не було грудочок.
Тонкою цівкою вливаємо борошняну суміш в сковороду до овочевої маси, не припиняючи помішувати, щоб не утворилися грудки.
Розмішуємо до однорідності, паралельно додаючи сіль, чорний мелений перець, сушений кріп. Доводимо соус до кипіння і пробуємо на смак. При необхідності досолює або додаємо спецій, потім знімаємо сковороду з плити.
Рис промиваємо й відварюємо до напівготовності у підсоленій воді. Орієнтовний час варіння – десять хвилин. Потім знову крупу промиваємо в холодній воді і даємо їй стекти.
У миску покласти м’ясний фарш, додаємо підготовлений рис, подрібнену цибулину, пропущений через прес часник, куряче яйце, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Ретельно вимішуємо фарш, домагаючись рівномірного розподілу компонентів по всій масі.
Потім формуємо кульки, відділяючи порцію фаршу і гарненько обкатуючи її між мокрими долонями. Сформовані тефтелі повинні бути гладенькими та щільними.
Форму для запікання змащуємо невеликою кількістю рослинної олії і викладаємо в неї підготовлені кульки з фаршу.
Поливаємо майбутніх «їжачків» приготованим томатним соусом, намагаючись рівномірно розподілити його по всьому периметру форми.
Духовку попередньо розігріваємо до температури 190 градусів. Форму встановлюємо на середньо-нижній рівень і запікаємо страву протягом сорока – сорока п’яти хвилин.
Готові тефтелі дістаємо з духовки і залишаємо на столі на десять-п’ятнадцять хвилин. За цей час страва злегка охолоне, настоїться, «їжачки» стануть соковитіше. При подачі посипаємо тефтелі рубаною зеленню і подаємо з улюбленим гарніром.
Приємного апетиту!
Їжачки з фаршу Їжачки з фаршу і рису Їжачки з фаршу і рису в духовці Їжачки з фаршу і рису з підливою в духовці