Закусочний торт «Наполеон» з куркою і грибами – це класика. Але тут я вам пропоную не возитися з тестом, а приготувати пиріг швидко і просто. Закуска виходить дуже оригінальною, смачною, в ній прекрасне поєднання лаваша, вареної курки і смажених грибів з цибулею. Закусочний пиріг Наполеон, призначений для гарячої закуски. Він подається перед основними стравами. Такий пиріг можна приготувати з чого завгодно. Тут усе залежить від майстерності господині і від її фантазії.
Важлива особливість даного рецепта полягає в тому, що не потрібно возитися з замешиванием тесту. Замість основи просто береться лаваш. Також, однією з особливостей пирога є його просочування. Якщо ви хочете, щоб «Наполеон» вийшов більш соковитий і не був сухим на смак, то використовуйте в якості основи для просочення майонез або соус, виготовлений в домашніх умовах. Рецепт соусу буде описаний в процесі приготування.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Лаваш – 4 аркуша
- Куряче філе – 300 гр.
- Печериці свіжі – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сир – 100 гр.
- Кріп – 1 пучок
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
- Для соусу: –
- Майонез – 3 ст. л.
- Сметана – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Часник – 1-2 зуб.
Процес приготування:
Готуємо всі необхідні інгредієнти для виготовлення закусочного торта «Наполеон» з куркою і грибами.
Для початку беремо 300 гр. курячого філе. Відварюємо її в злегка підсоленій воді і після приготування даємо час для того, щоб воно охолонуло.
Далі беремо одну цибулину і подрібнюємо її. На розігрітій сковорідці, змащеній маслом, обсмажуємо нарізану цибулю буквально 3 хвилини.
Потім беремо 200 гр. печериць і нарізаємо їх пластинками. При бажанні, можна подрібнити більш дрібно, але це вже на ваш розсуд.
Об’єднуємо печериці з цибулею і смажимо все разом до готовності, до придбання золотистого відтінку. В кінці додаємо перець і сіль за смаком.
Беремо вже остигле куряче філе, ріжемо його на шматочки і додаємо до грибів з цибулею. Все ретельно перемішуємо і смажимо пару хвилин.
В отриману суміш можна додати трохи зелені, приміром, кропу, і начинка для пирога готова.
Порада: Як варіант, для більш соковитою начинки можна використовувати соус. Для його приготування нам знадобиться 3 столові ложки сметани і майонезу, сіль і перець за смаком, 1-2 зубчики часнику, продавлені через прес (часникодавку) і все добре перемішуємо. Соус готовий. Для зручності його можна перекласти в пакет.
Далі беремо чотири однакових листа лаваша. Його можна використовувати або круглої або прямокутної форми, в залежності від того, який пиріг ви хочете.
Для більш зручного приготування цього «Наполеона» можна взяти спеціальну форму для випічки.
Переходимо до складання нашого смачного пирога, попередньо змащуючи форму рослинним маслом.
Кладемо перший кружечок лавашу на дно нашої форми і викладаємо начинку. Або просто з використанням зелені, або упереміш з, поданими в пункті 7, соусом.
Повторюємо 11 крок з використанням залишився лаваша. При бажанні, можна використовувати більше, ніж 4 аркуша. Все в залежності від того, який розмір і яку висоту пирога ви бажаєте.
Далі беремо 100 гр. сиру і натираємо його на крупній тертці. Останній шар лаваша покриваємо натертим сиром, перекриваючи весь діаметр пирога.
Також, поверх сиру можна викласти невеликі шматочки печериць, у якості прикраси.
Відправляємо запікатися в розігріту духовку до 180 градусів на 25-30 хвилин.
Готовий пиріг посипаємо зеленню, порційно нарізаємо і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Цікаво знати: Торт «Наполеон» – улюблені ласощі багатьох людей. Існує кілька версій походження назви. Одна з них приписує авторство самому Наполеону, який в поспіху придумав цей десерт, щоб по-швидкому задобрити свою дружину, яка застала його в обіймах коханки. Друга версія походження цього торта заснована на його приготуванні жителями італійського Неаполя, і він називався спочатку «Napolitano».
Також цей торт з’явився кілька століть тому у Франції і отримав назву «Мillefeuille» – що означає «Тисяча шарів».
В сучасний час цей торт можна перетворити як в холодну, так і гарячу закуску. Приміром, у вигляді пирога з куркою і грибами.
Пироги