кулінари вважають за краще в випічку класти дріжджі, інші ж користуються більш старим способом і замішують тісто на заквасці. Пропонуємо вам завести власну пшеничне закваску для випічки домашнього хліба.
Інгредієнти: на 1 порц.
- Борошно пшеничне – 375 гр.
- Житнє обдирне борошно – 150 гр.
- Вода – 450 мл
- Мед – 1 ч. л.
Процес приготування:
Приступимо до приготування закваски для пшеничного хліба в домашніх умовах. У перший день у суху скляну банку всипте 100 грам пшеничного борошна.
Також додайте 50 грам житнього борошна, влийте 75 мілілітрів води і покладіть мед, перемішайте.
Банку накрийте марлею або бавовняною тканиною, щоб був доступ повітря. Поставте суміш у тепле місце на 1,5-2 доби.
По закінченні цього часу закваска почне пузиритися.
Через покладений час очікування викинете половину закваски. Решту підгодуйте 50 г пшеничного борошна і 25 грамів житнього, влийте 75 мілілітрів води. Банку накрийте і знову поставте в тепле місце на 12 годин.
Через 12 годин знову відберіть половину закваски і додайте 50 грам пшеничного борошна, 25 грам житнього та 75 мілілітрів води. Тримайте закваску в теплому місці 12 годин.
Наступні 2 дні закваску слід підгодовувати по 2 рази на добу за тією ж схемою, при цьому кожен раз викидайте частину закваски, залишаючи у банку лише 75 грам.
протягом перших діб закваска буде пінитися і з’явиться неприємний запах. Потім неприємний запах зміниться на кислий, з’являться бульбашки і закваска буде рости між підгодівлями. Востаннє відберіть половину закваски, додайте 75 грам пшеничного борошна і 75 мілілітрів води. Поставте закваску на добу в тепле місце, після цього вона буде готова до використання.
Приємного апетиту!
Закваска для хліба Закваска для хліба із пшеничного борошна Квас без дріжджів Квас з житнього борошна