Пропонуємо цікавий рецепт закваски з житнього борошна з солодом. Для приготування солоду потрібно замочити заздалегідь сирі зерна злакових, які не піддавалися ніякому теплового впливу. Покриваємо шар замочених зерен марлею і залишаємо на кілька діб, періодично міняючи воду і марлю на чисті. Коли із зерняток з’являться білі паростки, сировина готова.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Вівсяні пластівці – 700 – 800 гр.
  • Житнє обдирне борошно – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 1 склянка
  • Солод житній ферментований – 1 склянка
  • Вода – за смаком
  • Житнє обдирне борошно (для підгодівлі) – 0.5 склянки
  • Вода (для підгодівлі) – 0.5 склянки
  • Цукор-пісок (для підгодівлі) – 1 ч. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати закваски з житнього борошна з солодом для хліба. Для початку пророщуємо зерна – годяться будь злакові. Добре пророщується пшениця. Промиваємо зерна, поміщаємо їх у плоский лоток, поливаємо водою для зволоження, накриваємо марлею для збереження вологи.

Залишаємо при кімнатній температурі на кілька днів, поки не з’являться паростки. При цьому кожен день потрібно промивати зерна, змінювати марлю, з міркувань чистоти.

Коли зерна проростуть, промиваємо їх, просушуємо від зайвої вологи і пропускаємо через м’ясорубку повинна вийти однорідна густа паста-солод.

В об’ємну ємність поміщаємо солод. Додаємо житнє і пшеничне борошно в зазначеній кількості. Додаємо теплу воду в такій кількості, щоб кінцева маса мала консистенцію рідкої сметани.

Перемішуємо всі разом і доводимо до кипіння. Варимо годину при повільному кипінні, не забуваючи періодично помішувати.

Остуджуємо отриману масу. Відміряємо один стакан. До склянці отриманої маси додаємо разову порцію цукрового піску, житнього борошна і води. Перемішуємо, ставимо в прозору банку і ставимо в тепле темне місце на добу.

Після закінчення доби бачимо початок процесу бродіння – бульбашки. Повторюємо підгодівлю, додавши разову порцію цукру, борошна і води. Знову ставимо в тепле темне місце на дозрівання. Таким чином повторюємо підгодівлю ще два рази, по одному разу в добу. До кінця четвертої доби закваска стає зрілою, пухкою, з кислуватим ароматом. Її вже можна використовувати для замішування тіста.

Приємного апетиту!

Закваска для хліба Закваска для хліба без дріжджів Закваска для хліба з солодом Закваска для хліба із пшеничного борошна Квас в домашніх умовах Квас з житнього борошна