Пропонуємо рецепт невибагливою пшеничного закваски з додаванням цільнозерновий борошна, а також з додаванням дріжджів. Така суміш не потребує багатоденному подкармливании. Фактично, потрібно зробити закваску-тісто один раз, відправити в холодильник для дозрівання і періодично відкривати для воздухообменных процесів. На третій день закваска буде готова до замісу тіста.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Вода – 170 мл
- Сіль велика – 6 гр.
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Борошно цільнозернові – 40 гр.
- Свіжі дріжджі – 6 гр.
Процес приготування:
Як приготувати закваску з пшеничного цільнозерновий борошна для хліба? У теплій воді розчиняємо дріжджі, додаємо сіль, перемішуємо і починаємо підсипати обидва види борошна. Замішуємо тісто спочатку ложкою, потім переходимо на роботу руками. Вимішуємо гладку масу, не липнущую до рук. Поміщаємо отриману закваску-тісто у високий контейнер. Накриваємо харчовою плівкою так, щоб вона не торкалася поверхні закваски.
Зверху щільно закриваємо кришкою. Прибираємо в холодильник на два-три дні.
наступного дня закваска стане помітно рихлою. Відкриваємо кришку, знімаємо плівку для виходу газів. Знову накриваємо плівкою, щільно закриваємо кришкою і прибираємо в холодильник.
Ось такий закваска стає через два дні. Повторюємо процедуру з відкриттям кришки і плівки, щоб маса «подышала». Повертаємо в холодильник.
На третій день дістаємо закваску, знімаємо кришку і плівку. Бачимо, що маса піднялася і покрилася щільною кіркою.
Скоринку з поверхні знімаємо, жива закваска готова і виглядає ось так. Використовуємо для тіста потрібну кількість закваски. Решту підгодовуємо (з розрахунку 300 грамів закваски на 70 грам води і 140 грам борошна), вимішуємо і знову прибираємо в холодильник на пару днів, для проходження описаного вище процесу.
Смачного!