Звичайно збірну м’ясну солянку готують з солоними огірками – вони володіють одночасно солоної і кислої нотками і чудово відтіняють м’ясний смак страви. Але дозволимо собі трохи відступити від цієї традиції і замість огірків використовувати квашену капусту. Запевняємо, вийде дуже смачно!


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Квашена капуста – 200 гр.
  • Томатна паста – 30 гр.
  • Копчена курка – 150 гр.
  • Сосиски – 150 гр.
  • Варена ковбаса – 150 гр.
  • Ковбаса напівкопчена – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 70 гр.
  • Курка – 400 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Маслини без кісточок – 100 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Зелень – для прикраси
  • Лимон для прикраси

Процес приготування:

Почнемо готувати збірну м’ясну солянку з квашеною капустою. Першим ділом відваримо курку і підготуємо бульйон. Курку промиваємо, зрізаємо надлишок жиру, разрубаем на компактні шматки. Укладаємо в каструлю, заливаємо водою (півтора-два літра) і ставимо на плиту. З моменту закипання варимо при повільному кипінні сорок-п’ятдесят хвилин. Солимо за смаком. Не забуваємо знімати пінку.

Готуємо квашену капусту. Добре віджимаємо її руками від розсолу. Якщо шматочки капусти занадто великі, то ріжемо її дрібніші. Поміщаємо капусту на розігріту сковорідку з невеликою кількістю рослинної олії, вливаємо пару столових ложок води і накриваємо кришкою. Тушкуємо сім-десять хвилин, іноді помішуючи. Капуста повинна зм’якшитися. Потім додаємо дрібно нарізану ріпчасту цибулю, перемішуємо і тушкуємо ще п’ять-десять хвилин. В кінці приготування кладемо томатну пасту.

Перемішуємо і знімаємо з плити.

Бульйон з куркою проціджуємо в каструлю. Куряче м’ясо остуджуємо відокремлюємо від кісток. У бульйон кладемо капусту з томатною пастою, перемішуємо і ставимо на плиту на повільний вогонь.

Куряче м’ясо нарізаємо дрібними шматочками.

Копчену курку ріжемо на невеликі кубики.

Сосиски і варену ковбасу також подрібнюємо.

Напівкопчену ковбасу ріжемо аналогічними шматочками.

Закладаємо подрібнені м’ясні продукти в каструлю з бульйоном і капустою. Доводимо до кипіння і робимо мінімальний вогонь. Додаємо лавровий лист, сіль за смаком. Варимо при повільному кипінні п’ять-сім хвилин.

наприкінці готування пробуємо солянку на смак і при необхідності додаємо сіль і чорний мелений перець. Зелень миємо, дрібно рубаємо і висипаємо в солянку. Перемішуємо і знімаємо з плити.

Подаємо готову солянку в гарячому або теплому вигляді. Прикрашаємо блюдо маслинами без кісточок і тонким скибочкою лимона.

Приємного апетиту!

Солянка Солянка з капусти з м'ясом Солянка з капусти з сосисками Солянка з копченостями Солянка з курицей солянка М'ясна збірна без картоплі