Зелені помідори, законсервовані з лимонною кислотою, а не зі звичним оцтом, трохи відрізняються за смаком. Кислинка у них більш ніжна, свіжа, делікатна. Зберігання такої заготовки не вимагає дотримання особливих умов, консервація відмінно зберігається і не мутніє. Тим, хто воліє уникати вживання оцту, даний рецепт доведеться за смаком. Зазначені пропорції розраховані на банку помідорів об’ємом один літр. В залежності від наявних зелених помідорів пропорції відповідно збільшуємо.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Помідори зелені – 600 гр.
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 – 3 ст. л.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець чорний горошок – 4 – 5 шт.
  • Коріандр – 0.5 ч. л.
  • Гірчиця французька – 0.5 ч. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.

Процес приготування:

Готувати зелені помідори з лимонною кислотою просто! Зелені помідори ретельно промиваємо проточною водою. По можливості намагаємося підібрати для маринування плоди однакового розміру. У цьому випадку заготовка не тільки має більш привабливий вигляд, але і володіє оптимально збалансованим смаком. Промиті помідори розсипаємо по сухому рушника і даємо їм обсохнути від зайвої вологи.

Кожен помідор розрізаємо вздовж на дві половинки. Слід від плодоніжки краще вирізати. Якщо помідори виявилися досить великого розміру, то варто розрізати на чотири частини.

В чисті сухі банки насипати спеції: чорний перець горошком, лаврове листя, насіння коріандру та гірчиці.

Часник очищаємо від лушпиння, миємо, обсушуємо. Розрізаємо кожен зубок уздовж на дві частини і також кладемо в банки.

Поверх спецій укладаємо зелені помідори. Розміщувати їх потрібно досить щільно, але при цьому намагатися не деформувати.

У каструлю наливаємо вказану кількість води, висипаємо в неї сіль, цукровий пісок і лимонну кислоту.

Доводимо рідину до кипіння, не забуваючи помішувати для розчинення добавок.

Киплячим маринадом заливаємо помідори в банках, прикриваємо чистими кришками.

Ставимо банки з помідорами на стерилізацію на десять хвилин, після чого закатуємо.

Перевертаємо закупорені банки з помідорами догори дном для перевірки герметичності. У такому положенні даємо їм повністю охолонути і потім прибираємо на зберігання.

Приємного апетиту!

Мариновані зелені помідори на зиму Мариновані помідори в 3-х літрових банках Мариновані помідори на 1 літр води Мариновані помідори половинками Помідори з гірчицею на зиму Помідори з лимонною кислотою Помідори на 2 літрову банку на зиму Помідори половинками на зиму